Heerenveen-trainer Kees van Wonderen: "We zijn er beter op geworden"

Kees van Wonderen © ANP Foto
Kees van Wonderen vindt dat sc Heerenveen er na de winterstop beter op is geworden. Dat zegt de trainer een dag voor de eerste wedstrijd in 2023 tegen RKC Waalwijk.
Heerenveen speelt zaterdag zijn eerste wedstrijd na de winterstop in Waalwijk tegen RKC. De ploeg gaat een dag van tevoren al naar Brabant. "Omdat die wedstrijd om 16.30 uur begint, hebben we ervoor gekozen om 's middags te trainen en dan af te reizen."
RKC is op dit moment de nummer tien van de eredivisie met zes punten minder dan Heerenveen, dat achtste staat.
"Die heeft ervaren dat 'ie op het hoogste niveau mee kan"
Van Wonderen over Noppert
Heerenveen speelde 13 november de laatste competitiewedstrijd tegen Cambuur (2-1). In de winterstop kreeg de selectie even te maken met een griepgolf, maar iedereen is op tijd fit voor het duel tegen RKC.
En dat niet alleen, Van Wonderen denkt dat Heerenveen er beter op geworden is. "Wij hebben sinds de laatste wedstrijd Pelle van Amersfoort erbij gekregen. En we hebben een keeper terug gekregen die een een WK heeft gespeeld. Die heeft ervaren dat ie op het hoogste niveau mee kan. Dus die neemt zijn ervaring en zelfbewustzijn mee. Dus op een aantal vlakken zijn we er beter op geworden."
Betekent dat dan ook dat de supporters een betere ploeg zullen zien dit weekend? "Op een aantal vlakken wel, maar dat betekent niet dat we in één keer een veel beter elftal gaan zien. Dat hoop je natuurlijk wel. Maar we zijn er wel beter op geworden. Zeker."
Trainer Kees van Wonderen van SC Heerenveen over RKC, Arsenal en de spitsenposititie
De opstelling lijkt grotendeels duidelijk. De keeper is zeker en met Van Ewijk, Van Beek, Bochniewiscz en Köhlert staat de verdediging ook wel vast.
Op het middenveld lijkt nieuwkomer Pelle van Amersfoort direct zeker van een basisplaats. Met Haye en Tahiri op het middenveld lijkt dat ook wel vast te staan.
Wat niet honderd procent zeker is, is de aanval. Op rechts zal waarschijnlijk Simon Olsson spelen. De laatste oefenwedstrijd tegen FC Twente speelde Heerenveen met Amin Sarr in de spits en Rami al Hajj op links. Terwijl de laatste wedstrijden voor de winterstop Van Hooijdonk normaal gesproken in de spits staat met Sarr op links.

Sarr of Van Hooijdonk in de spits

Van Wonderen wil nog niet kwijt hoe hij gaat spelen. "Je kan van tevoren iets bedenken dat het die kant op moet gaan. Maar in de praktijk blijkt het vaak anders uit te pakken, omdat je te maken hebt met individuele kwaliteiten. Wat past het beste bij elkaar?"
Dat wil volgens hem niet zeggen dat iedereen altijd op zijn favoriete plek uitkomt. "Maar dat het met elkaar beter is dat een aantal jongens op een andere positie staan. Dat valt lastig te voorspellen."
Heerenveen wil nog graag een vleugelaanvaller halen in de winterstop. "We zijn op zoek naar een buitenspeler met snelheid en diepgang, die iets anders brengt dan we al hebben."
Sydney van Hooijdonk en Amin Sarr © Orange Pictures
Met die wetenschap lijkt het er op dat Sarr weer op de linksbuitenpositie gaat met Van Hooijdonk in de punt. "We hebben de laatste wedstrijd met Al Hajj op links gespeeld en Olsson op rechts. Dat zijn eigenlijk middenvelders. Maar we hebben wel backs die eroverheen gaan. Dus het heeft voor- en nadelen."

Arsenal als voorbeeld

In de voorbereiding na een wedstrijd wil Van Wonderen nog eens vergelijkingen maken met topclubs. Manchester United, Liverpool en Mbappé kwamen al eens voorbij en deze keer is het Arsenal dat voorbij kwam.
"Ik heb de vergelijking gemaakt met de nummer één van Engeland, om te laten zien wat voor ontwikkeling ze hebben doorgemaakt. Die parallellen kun je soms trekken. Het spreekt jongens ook vaak aan", zegt hij.
Als je daar naartoe wilt, dan moet je ook kunnen doorpakken, zo is Van Wonderen van mening. "Het afwisselen van druk zetten met enorme intensiteit is iets wat ik laat zien. Maar ook dat ze tegenstanders tegenover zich krijgen die heel verdedigend spelen. Dat het lastig is om door te komen. Daar krijg je natuurlijk ook zelf mee te maken. Maar ook afwisselend druk zetten, zoals RKC bijvoorbeeld doet."