Voelen, ruiken en proeven: Museum Martena voortaan geschikt voor visueel beperkten

Ingemaakte sinaasappelschillen in Museum Martena © Timo Jepkema, Omrop Fryslân
Een museum beleven met je ogen dicht, het kan bij Museum Martena in Franeker. Veel spullen in het museum kun je aanraken, maar er is bijvoorbeeld ook een audiotour.
"Niet aan zitten", ga je in het museum dan ook niet veel horen, want uitgezonderd de schilderijen mag je alles aanraken. Het is gericht op de zintuigen: ruiken, voelen en proeven dus. Neem bijvoorbeeld de ingemaakte sinaasappelschillen, die mensen mogen opeten. Of het schaaltje met kruidnagel waar je aan kunt ruiken.
Museum Martena is ingericht voor visueel beperkten
De reacties zijn tot nu toe positief. Het museum viel zelf in de prijzen. Het 'aaibaar' maken van het museum werd onderscheiden met de 'Raak' -stimuleringsprijs met een geldbedrag van 30.000 euro.

Meer dan 10.000 bezoekers

Dit jaar wordt het museum flink onder handen genomen om het voor mensen met een visuele of lichamelijke beperking nog aantrekkelijker te maken om het te bezoeken. Daarvoor krijgt het museum hulp van een speciale commissie met mensen die zelf ook een visuele beperking hebben.
"We nodigen die mensen af en toe uit om te testen wat wel of juist helemaal niet werkt", vertelt directeur Manon Borst van het museum.
Terwijl andere musea het moeilijk hebben na de coronatijd en last hebben van teruglopende bezoekersaantallen, had museum Martena vorig jaar juist een topjaar. Met 10.498 bezoekers had het museum een record.
Een hulphond is toegestaan in het museum en ook voor mensen in een rolstoel is Martena toegankelijk. Een rondleiding voor mensen met een visuele beperking moet aan het eind van dit jaar nog verder zijn doorontwikkeld.