Na bijna 50 jaar eind aan dragracing op vliegveld Drachten

Dragracing in Drachten in 2022 © ANP
Het vliegveld van Drachten is voortaan niet meer beschikbaar voor dragraces. Sinds 1975 was het vliegveld dé dagstrip van Nederland. Ieder jaar deden er 200 deelnemers aan mee en het evenement trok zo'n 10.000 bezoekers.
Maar vanwege de toekomstige ontwikkelingen op het vliegveld wordt de aanvliegroute veranderd en daarvoor moet de hele landingsbaan worden gebruikt. Dat houdt in dat die niet meer voor het autoracen gebruikt kan worden.
"Het bericht kwam als een donderslag bij heldere hemel", zegt Marcel Gouma van de Dutch Hot Rod Association (DHRA). "We waren al druk bezig met de voorbereidingen voor een nieuw evenement in 2023."
Na bijna 50 jaar eindigt het dragracing op vliegveld Drachten
Bij het aanvragen van de datum voor het evenement was de gemeente Smallingerland volgens Gouma al vaag. "Er werd in eerste instantie wat omheen gedraaid. Uiteindelijk kregen we te horen dat we niet meer welkom waren." In eerdere gesprekken zou de gemeente wel hebben aangegeven te proberen de dragraces op het vliegveld te houden. Het besluit kwam voor de DHRA dan ook als een volstrekte verrassing.

Rubberresten

Een jaar of 20 geleden was er ook al eens sprake van dat de race van het vliegveld zou verdwijnen. Het probleem was toen hetzelfde als nu: rubberresten van banden bleven liggen op het asfalt. Dat is niet bevorderlijk voor de vliegtuigen die er opstijgen en landen. "Toen is er na een actie een stuk asfalt gedoneerd dat wij konden gebruiken. Nu wordt gezegd: we gaan de aanvliegroute veranderen, waardoor het asfalt dat toen door ons is betaald, gebruikt wordt door de vliegclubs."
Het bestuur geeft aan het jammer te vinden en gaat op zoek naar een alternatieve locatie, al valt dat nog niet mee. "Er zijn niet zoveel vliegvelden waar je deze ruimte hebt. We zijn bezig met verschillende locaties, maar omdat er van oudsher geen contacten zijn geweest, is het vrij moeilijk om daar binnen te komen", stelt Gouma.
Voor de sport heeft het grote gevolgen. Momenteel is er in Nederland geen locatie meer waar de sport kan worden beoefend. Er kunnen dus ook geen NK's of internationale wedstrijden worden uitgeschreven.
Leden van de vereniging zijn flink aangedaan door het nieuws. "Dit is erg zuur. Iedereen is helemaal ontdaan, emotioneel. Zelf loop ik er al 20 jaar rond en er zijn jongens die er van het begin af aan lopen. Tuurlijk is het vervelend dat de dragstrip niet meer onze dragstrip is, maar we willen ons niet laten kennen. Alle opties worden nu overwogen."