Hidde en Lieke populairste kindernamen in Fryslân

© Shutterstock.com (Oksana Kuzmina)
Hidde en Lieke zijn de populairste namen die Friese ouders het afgelopen jaar aan hun kinderen hebben gegeven. Dat blijkt uit een overzicht van de Sociale Verzekeringsbank. Landelijk zijn Noah en Emma het populairst.
Dat Friese ouders hun kinderen andere namen geven dan ouders buiten Friesland, wordt duidelijk uit het overzicht. Landelijk staan namen als Hidde en Lieke namelijk niet eens in de top tien.
Ook de op één na populairste naam in Fryslân, Jurre, staat landelijk niet bij de populairste namen. En andersom staat Noah, landelijk de populairste naam voor jongetjes, niet in de Friese top gestaan.

Populairste jongensnamen in 2022

Fryslân Nederland
1. Hidde 1. Noah
2. Jurre 2. Liam
3. Sem 3. Luca
4. Jesse 4. Lucas
5. Melle 5. Mees
6. Liam 6. Finn
7. Milan 7. James
8. Finn 8. Milan
9. Luuk 9. Levi
10. Noud 10. Sem
Hetzelfde is te zien bij meisjes: in Fryslân is Femke het populairst, landelijk staat die naam niet bij de namen die het vaakst zijn gegeven. De populairste Nederlandse naam, Emma, staat in Fryslân op drie.
Alleen de namen die vaker dan 25 keer zijn gegeven, staan in de top 10. Dat heeft met privacy te maken.

Populairste meisjesnamen in 2022

Fryslân Nederland
1. Lieke 1. Emma
2. Fenna 2. Julia
3. Emma 3. Mila
4. Eva 4. Sophie
5. Milou 5. Olivia
6. Yara
7. Saar
8. Nora
9. Tess
10. Noor
"Korte namen met niet meer dan vijf letters en drie of vier klanken blijven de boventoon voeren", zegt Gerrit Bloothooft, naamkundige aan de Universiteit Utrecht. Hij ziet een internationale trend: "Noah en Emma staan in 2022 weer aan de top, zoals al jaren in veel Europese landen. Maar als Luca, Lucas en Luuk samengenomen worden, winnen die ruimschoots bij de jongens, net zoals Sara en Saar bij de meisjes."
Er zijn ook namen die unieker zijn voor Nederland. "Bij de topnamen zijn Mees, Sem, Daan, Luuk en Bram jongensnamen die je buiten Nederland weinig hoort, net zoals Yara, Saar, Noor, Tess en Milou voor meisjes."