In Jirnsum geringde grutto teruggevonden in Rusland

Grutto op een paaltje in de blokslootpolder © Remco de Vries, Omrop Fryslân
Een grutto die bij Jirnsum geringd is, is teruggevonden in Rusland, waar de vogel waarschijnlijk heeft gebroed. Friese grutto-onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) kijken hier wel van op.
Ze verbazen zich er niet over dat er grutto's zitten, maar wel dat de vogel iemand in Rusland is opgevallen en dat die melding uiteindelijk hier weer terecht is gekomen.
"De kans dat zo'n vogel in Rusland wordt gezien, is verschrikkelijk klein. Al zou je er duizend ringen, dan nog is de kans heel klein dat een van die vogels ooit weer wordt teruggezien in Rusland", zegt gruttoonderzoeker Jos Hooijmeijer van de RUG.
De gebieden zijn heel groot en de grutto's zitten daar veel minder bij elkaar. Omdat de vogel daar met een partner is gezien, is de kans groot dat het dier daar ook heeft gebroed. Een en ander roept wel de vraag op of er meer grutto's zijn, die na een tussenstop in ons land in Rusland of op andere plekken in het oosten broeden.
Hooijmeijer: "Ik denk ook dat het er meer zijn dan wij in de gaten hebben."

Oorlog

Veel contacten met Rusland zijn door de oorlog in Oekraïne op bekoeld of helemaal gestopt. Dat ligt anders bij de wetenschappers die steltlopers volgen, zegt Hooijmeijer.
"Die wetenschappers hebben natuurlijk een eigen gemeenschap en eigen connecties. Die lijntjes zijn kort. Hoeveel mensen in de wereld kijken nu naar steltlopers? Die kennen elkaar bijna allemaal. Door een oorlog houden die contacten niet op."