Rijkswaterstaat 'voelt de urgentie', maar het brugdebacle zal nog jaren duren

Het aanpakken van de slechte bruggen over het Prinses Margrietkanaal duurt nog jaren. Maar in de tussentijd zijn wel maatregelen nodig om de oude bruggen zoals die van Uitwellingerga begaanbaar te houden, geeft Rijkswaterstaat aan.
Doordat de A7 eruit ligt met de aquaductproblemen, wordt de brug bij Uitwellingerga over het Prinses Margrietkanaal veel vaker gebruikt. "De kwaliteit van het asfalt is razendsnel afgenomen, dat moeten we echt gaan herstellen. Vrijdag vrezen we het slechte deel weg en we brengen een nieuwe laag aan", zegt Gijs Coenraads van Rijkswaterstaat.
Coenraads benadrukt wel dat de parallelweg geen officiële omleidingsroute is. "Daarmee is het eigenlijk een sluiproute. We willen de automobilisten ontmoedigen om deze route te nemen. Maar de toename van het verkeer zal blijven daar."
Het was nog een hele klus om het nieuwe asfalt voor elkaar te krijgen dat vrijdag op de brug wordt neergelegd. "Het is ontzettend lastig om ergens asfalt te krijgen, de centrales zijn in deze vakantieperiode dicht. We hebben nog één in Den Bosch kunnen vinden. We zetten alles op alles om deze werkzaamheden uit te voeren vrijdag, want dat is ook nog de rustige periode."
'Hoogbejaarde brug'
Rijkswaterstaat noemt de brug bij Uitwellingerga een 'hoogbejaarde brug. "We hebben er prima onderhoud aan gedaan", zegt Coenraads. "Maar de brug is gewoon aan het einde van z'n levensduur. De brug wordt ook vervangen door een nieuwe oeververbinding. Die staat op de planning, de procedures daarvoor zijn gestart."
Gijs Coenraads van Rijkswaterstaat
En zo zijn er dus meerdere bruggen die aan vervanging toe zijn. "Afgelopen jaar is er geld beschikbaar gesteld om al deze bruggen aan te pakken in de toekomst. De procedures lopen, maar die duren nog wel jaren. Er wordt aan gewerkt. We hebben dagelijks gesprekken met bewoners en bedrijven in de regio en met de gemeenten en provincie. We voelen de urgentie allemaal."