Vogelgriep steeds vaker bij zoogdieren: "Gevaar voor mensen nog niet zo groot"

Foks © Pixabay
Vogelgriep komt de laatste jaren steeds vaker voor. Niet alleen in kippenstallen, maar ook in het wild. Volgens een artikel in het dagblad Trouw neemt het aantal besmettingen met het virus bij zoogdieren hierdoor toe.
Kippenarts Sible Westendorp, afkomstig van It Heidenskip maar tegenwoordig wonend in het Brabantse Hoeven, ziet nog geen groot gevaar voor de mens. Volgens hem moeten we het wel goed in de gaten houden.
Bij in totaal 98 wilde dieren in Noord-Amerika, waaronder vossen, stinkdieren, zeehonden en een beer is de ziekte vastgesteld. Ook in Europa komen meer gevallen voor. Bunzingen, otters, vossen en dassen die van dode vogels eten, lopen gevaar.
Besmetting van zoogdieren betekent dat ook het risico toeneemt dat er een variant opduikt die gevaarlijk is voor de mens.
Een dode gans © Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
Volgens Westendorp is het zaak om de verspreiding van het vogelgriepvirus goed in de gaten te houden. "Het gevaar voor de mens is nog niet zo groot. Het blijft tot nu toe bij incidenten, bijvoorbeeld omdat een vos of een marter zo'n vogel aanvreet. Die dieren leven alleen of in kleine groepen. Dan is het gevaar voor besmetting onderling minder groot."
"We kennen nog geen gevallen waarbij het virus is overgegaan van zoogdier op zoogdier. Wel is het zeker dat er meer gevallen zijn dan we weten. We vinden ze lang niet allemaal."
Om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt of eventueel een gevaar wordt voor de mens is het zaak dat dode en zieke vogels snel worden verwijderd, zegt Westendorp. Fryslân loopt daarin voorop.

Vaccinatie voor grote bedrijven nog geen optie

"Veiligheidsregio Fryslân doet dat heel goed en wordt in de rest van het land als voorbeeld gebruikt. In Fryslân worden de vogels gauw opgeruimd. Dat is van groot belang. Als ze blijven liggen, worden ze mogelijk aangevreten door een zoogdier zoals een vos of een marter en dat vergroot het gevaar op besmetting."
Vaccinatie is ook een manier om het virus te bestrijden, zegt Westendorp. "Maar dat is vooral geschikt voor hobbyboeren. Voor grote bedrijven is dat nog geen optie."
Luister naar het gesprek met Sible Westendorp