Akkrum-Nes blij met hun elektrische deelauto, maar de coöperatie wil meer

Antsje en Watse stappen de deelauto in © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
In Akkrum en Nes rijdt er sinds september een elektrische deelauto rond. Het begon met 9 abonnees, maar intussen zijn het er al 24. Toch blijft het een kwestie van de lange adem, zeggen de initiatiefnemers.
Het gaat nu nog grotendeels om abonnementen voor het zo nu en dan gebruiken van de auto. Wat het project echt nodig heeft, zijn abonnees die meerdere keren per maand de auto pakken.
"Het was al een idee van een paar jaar geleden, maar het kwam er niet van omdat we druk waren met ons eigen zonnepark", zegt Ton Yntema uit Nes, die van energiecoöperatie Duurzaam Akkrum-Nes is. Uiteindelijk kwam het plan wel van de grond en werd Friesland Lease de leverancier.
Akkrum en Nes zijn blij met hun elektrische deelauto, maar de coöperatie wil meer
Op dit moment maakt de auto zo'n vier ritten per week. Dat wordt met de We Go-app geregeld, daar kunnen mensen een tijdvak reserveren.
"Wij zijn voor duurzaamheid. Wij denken dat we met minder auto's prima toe kunnen in Akkrum. Daarnaast vinden wij het ook belangrijk om elektrisch te rijden", legt Yntema uit.

Een tweede wagen

Het project krijgt nu van negen deelnemers elke maand een bedrag, maar dat moeten er nog wat meer worden om een tweede auto te kunnen gebruiken.
"Het gaat erom dat we kilometers rijden. We rijden wel iedere maand meer, dus we gaan de goede kant op. Het moet even wennen. Ik denk dat we in de loop van het nieuwe jaar wel een nieuwe auto nodig hebben."

Verbinding met Het Pakhûs

De coöperatie hoopt dat het project andere dorpsbewoners aan het denken zet. De initiatiefnemers werken aan een oplaadstation bij It Pakhûs, vlakbij het station. Het Pakhûs is een woongroep voor mensen met- en zonder beperking, waar ook zonnepanelen op het dak liggen.
Daar waren ze direct enthousiast, zegt Sandra van der Donk van It Pakhûs: "Toen we die vraag kregen, dacht ik meteen: dat is hartstikke leuk. Ook om de verbinding tussen onze mensen met het dorp te maken. Dit is een mooie plek voor de auto, het heeft allemaal meerwaarde."
Verslaggever Casper Slotboom
Een van de gebruikers is blij met de leenauto: "We hebben zelf één auto. Ik werk thuis en mijn man drie dagen per week op kantoor. Het kan eens zijn dat we toch wel eens een auto nodig hebben, dus zo gebruiken we dit wel eens. Een abonnement is niet nodig, maar om het project te steunen gebruiken we de auto ook weleens extra."