Grote brand in centrum van Gorredijk, acht gebouwen in de buurt ontruimd

© Noordernieuws
In het centrum van Gorredijk is donderdagavond een grote brand geweest. Twee gebouwen aan de Kerkewal stonden volledig in brand en zijn verloren gegaan.
Aanvankelijk bestond bij de hulpdiensten het vermoeden dat er nog kinderen in een gebouw zouden zitten, maar later werd duidelijk dat er geen mensen meer in de gebouwen waren. Acht naastgelegen woningen en panden zijn wel ontruimd. De bewoners werden in de buurt opgevangen.
De twee gebouwen waren met elkaar verbonden en zijn in het verleden gebruikt als fietswinkel. Inmiddels stonden ze beide leeg.
Uitslaande brand in rijksmonument uit 1776 in Gorredijk
Omdat het een uitslaande brand betrof en en omdat er veel bebouwing omheen staat, schaalde de brandweer groot op. Brandweereenheden uit elf verschillende plekken werden opgeroepen om de brand te bestrijden. Rond 22.00 uur was de brand niet meer uitslaand en schaalde de brandweer af.
Even na middernacht werd het sein 'brand meester' gegeven. De bewoners van de acht ontruimde huizen konden daarna terug naar hun woningen. De brandweer is nog wel enige tijd met nablussen bezig geweest. Stichting Salvage was aanwezig voor de afhandeling van de schade.
Een van de twee gebouwen komt uit 1776 en is sinds 1971 een rijksmonument.
Het gebouw in 1967 © Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Mensen in de omgeving van de brand kregen een NL-Alert vanwege de rookontwikkeling.
Bij het bestrijden zijn ook twee hoogwerkers ingezet. De brandweer probeerde te voorkomen dat de brand nog zou overslaan naar een derde gebouw.
Grip 1 was van kracht. Dat betekent dat er vanwege de ernst van de brand coördinatie tussen de verschillende hulpdiensten nodig was. De communicatie kwam bijvoorbeeld in handen van de Veiligheidsregio Fryslân.