Geen Syriërs of Eritreeërs, maar wel Oekraïners naar De Brogge in Wolvega

Het gebouw waar het om gaat © Lourens Looijenga
De gemeente Weststellingwerf wil Oekraïense vluchtelingen onderbrengen in een leegstaand gebouw aan De Brogge in Wolvega. Er komt plek voor 25 tot 30 mensen.
Eerder dit jaar wilde de gemeente daar nog alleenstaande minderjarige asielzoekers uit Syrië en Eritrea in hebben, maar de buurt en sommige raadsleden zagen dat niet zitten.
"Niet zozeer omdat de mensen uit Syrië of Eritrea kwamen, maar juist omdat het een grote groep alleenstaande jongeren is. Ze verwachtten nogal wat overlast, ook omdat er een aantal andere opvanglocaties in de buurt zit", zegt burgemeester André van de Nadort van de gemeente Weststellingwerf
De buurt is wel positief over de komst van Oekraïense vluchtelingen, volgens de gemeente. "In dezelfde buurt heeft men al ervaring met Oekraïense vluchtelingen. Dat is heel goed gelopen. Dus toen we dit bespraken met de buurt zeiden ze: dit gaat volgens ons prima."
Een maand geleden is het gebouw geïnspecteerd door de gemeente, brandweer en de GGD. Het gebouw wordt nu eerst opgeknapt, want er zijn bijvoorbeeld extra douches en toiletten nodig. Daarna is er plek voor de vluchtelingen. "Wij hopen dat ze er eind maart, begin april in kunnen. Dat is een beetje afhankelijk van of we bouwvakkers kunnen vinden."
Hoelang de vluchtelingen er blijven, is niet bekend. Dat is afhankelijk van het verloop van de oorlog.
Burgemeester André van de Nadort