Politie: meer drugslabs ontmanteld en gevaar van explosies neemt toe

Onderzoek naar de explosie van een drugslab in Haule © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Het aantal ongelukken met drugslabs is toegenomen en als het misgaat, zijn de risico's groot. Dat meldt de politie. Die constateert landelijk een verdubbeling in vergelijking met 2021 en zegt dat "zorgelijk" te vinden.
Deze zomer ontplofte een drugslab in Haule. Bij die explosie viel één dode en raakte een andere man zwaargewond. Op andere plekken in Nederland vielen bij ongelukken nog eens twee doden en raakten mensen gewond. In totaal waren er het afgelopen jaar veertien ernstige incidenten met drugslabs, tegen zes in 2021.
Bij de politie maken ze zich grote zorgen, zegt woordvoerder Thijs Damstra van Politie Noord-Nederland: "Het zijn laboratoria waar synthetische drugs worden gemaakt. Daar staan grote ketels. Die zorgen voor zo'n groot gevaar dat wij daar sterk op inzetten."
Vaker drugslabs in Fryslân
De explosie in Haule is daarvan een goed voorbeeld, zegt Damstra. "Je kon op de beelden goed zien hoe groot die was. De drukgolf en daarna de rookwolk die ontstond, die was enorm."

Meer voorlichting

De afgelopen tijd is er in Fryslân geïnvesteerd in voorlichting, onder andere bij gemeenten. Zo kon het dat een drugslab in Drachten werd ontdekt. Ambtenaren roken daar iets verdachts en konden ingrijpen.
Je kunt het goed ruiken. Het is een sterke chemische geur, vergelijkbaar met anijs.
Thijs Damstra, politiewoordvoerder
"Je kunt het goed ruiken, ja", zegt Damstra. "Het is een sterke chemische geur, vergelijkbaar met anijs. Maar je kunt het ook zien. Denk dan aan activiteiten bij een loods waar het altijd stil was en waar nu auto's af en aan rijden en ramen zijn afgeplakt."
Damstra roept mensen op dat te melden. "Burgers hebben daar ook een verantwoordelijkheid in. Meld het en dan kunnen we ook verder onderzoek doen."

Van het Zuiden naar het Noorden

Zaten de drugslabs in het verleden geconcentreerd in het zuiden van het land, nu worden ze veel meer verspreid over het land gevonden. In vooral Noord-Brabant is de politie actief in de zoektocht naar drugsbendes. De beide slachtoffers in Haule kwamen ook uit Brabant.
Damstra ziet dat het aantal labs toeneemt, maar wil niet meteen stellen dat er een verband is tussen de aanpak daar en de toename hier. "Het is een feit dat er hier meer zijn opgerold. De achtergrond weten we alleen niet, dat hebben we nog in onderzoek."