Minder meldingen van vogelgriep bij wilde vogels, maar het blijft oppassen.

Dode vogels door vogelgriep © Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
Het is niet heel druk met meldingen van vogelgriep onder wilde vogels, maar de ziekte is er nog wel, waarschuwt natuurbeheerder Natuurmonumenten. In het voorjaar ging het slecht en mislukte het broedseizoen van veel kolonievormende broedvogels, zoals de grote stern op Griend.
Gedurende dit jaar werd het duidelijk dat vogelgriep 'endemisch is geworden; oftewel, het gaat na de herfst en winter niet meer weg zoals in andere jaren. Het is en blijft het hele jaar door aanwezig.
Dat het nu wat rustiger lijkt, komt waarschijnlijk doordat de vorstgrens redelijk stabiel is. Daardoor komen er niet veel vogels uit het noorden onze kant op en blijft alles redelijk stabiel zitten, denkt Jan Willem Zwart van Natuurmonumenten.
"De vorstgrens is een heel belangrijke factor. De vogels die hier nu zitten, zitten hier prima. Die krijgen geen aanvoer van nieuwe griepgevallen. Er zullen zo hier en daar nog nieuwe vogelgriepgevallen zijn door de griep die hier nog was, maar dat is redelijk stabiel."
"Er is geen aanvoer van nieuwe griepgevallen", zegt Jan Willem Zwart van Natuurmonumenten
Mensen moeten wel uitkijken in het veld en wegblijven bij dode vogels en al helemaal met een hond, want het virus kan overspringen.
Ondertussen maken natuurbeheerders zich al zorgen over het komende broedseizoen. Of er komend voorjaar nog grote sternen op Griend broeden, is een zeer spannende vraag voor Natuurmonumenten. Zij geven de hoop nog niet op omdat er dit voorjaar toch nog een flink aantal vogels levend van het kleine Waddeneiland naar het zuiden is getrokken.