Van Andries Noppert tot Henk de Jong, de Sportcast kijkt vooruit en terug

De Sportcast © Omrop Fryslân
De Sportcast is er altijd. Dus ook op tweede kerstdag! Met een speciale editie, waarin wordt teruggekeken op het afgelopen jaar. En de ogen worden vast gericht op 2023.
Een van de dé momenten van 2022 is het definitieve stoppen van trainer Henk de Jong bij SC Cambuur. Door de klachten die de cyste in zijn hoofd geeft, kan de Friese voetbaltrainer niet verder. En dus legt hij dit najaar zijn taken neer.
Sportverslaggever Geert van Tuinen had kortgeleden nog contact met De Jong. "Het is nog niet goed. Deze dagen zijn er gesprekken, want ze vinden het verantwoord om hem te opereren. Maar er zit een risico aan", weet Van Tuinen te vertellen.
Die risico's zijn echter kleiner geworden. "Zodanig minder, dat het wetenschappelijk verantwoord is om die operatie toe te passen. Ook omdat zijn klachten zo ingrijpend zijn." De impact hiervan was groot het afgelopen jaar, zag sportverslaggever Andor Faber. "Hij is een van de grootste voetbaltrainers die we hebben gehad in Fryslân."
Eén van de bijzondere verhalen van het afgelopen jaar was het WK-optreden van Andries Noppert. De 'Tower fan De Jouwer' debuteerde bij het Nederlands elftal en keepte vijf wedstrijden op het wereldkampioenschap. Het is hét moment van het jaar voor sportverslaggever Arjen de Boer. "Het is een sprookje. Als doodgewone jongen van Joure naar het elitekorps van Louis van Gaal."
Een paar weken voor het WK was Noppert nog te gast in de Sportcast. "Vaak komen gasten hier binnen en gaan we meteen naar de studio. Hij wilde eerst een rondleiding over de redactie. Ik heb hem de radiostudio's, montagehokjes, alles laten zien."
De Jouster is een gewone jongen. Dat kwam in de media duidelijk naar voren, zag sportverslaggever Roelof de Vries. "Het werd wel een gimmick in het land. Overal werd hij geprezen omdat hij 'zo lekker nuchter' bleef. Maar op een gegeven moment zag je een mechanisme ontwikkelen dat mensen zich daaraan irriteerden."
Sportverslaggevers Roelof de Vries, Andor Faber, Geert van Tuinen en Arjen de Boer praten je in de Sportcast afwisselend iedere maandag bij over al het voetbalnieuws, vaak met een interessante gast. Zo nu en dan behandelen ze ook andere onderwerpen.
De Sportcast is ook te beluisteren op Spotify, by Apple Podcasts en yn de podcast-apps. Daar zijn ook alle eerdere Sportcasts terug te luisteren.