Hoe gedraag je je als een goede voorouder?

Roman Krznaric yn Ecokathedraal Mildaam © Jan Bensliman
'No en Dan' is een driedelige FryslânDOK-searje van Bart Kingma over de toekomst. Tijdens de cultuurmanifestatie Arcadia werd in de zomer van 2022 de vraag gesteld: wat voor wereld willen we nalaten aan onze kleinkinderen?
In FryslânDOK in interview met de Australische filosoof Roman Krznaric. Hij doet in zijn boek 'The good ancestor' één kernachtige oproep: zorg dat je in alle besluiten en in al je handelingen een goede voorouder bent. Krznaric was ook een inspiratiebron voor Arcadia.
'No en Dan' deel 1 (herhaling van 17 september 2022)
Zaterdag 24 december NPO2 15.30 uur (geen herhaling op 1e Kerstdag)
Zondag 25 december Omrop Fryslân 17.00 uur
Het Ministerie van de Toekomst is een landelijke beweging, opgericht door Klaas Sietse Spoelstra. Hij wil iedereen mobiliseren om mee te denken en te praten over de grote vraagstukken van de komende decennia.
Klaas Sietse Spoelstra © Jan Bensliman
Bruno Doedens, bedenker van het wandelende 'Bosk' door Leeuwarden, wil niet alleen de bomen maar vooral de mensen in beweging brengen. Instituten als de gemeenteraad en de rechtbank worden aangemoedigd de natuur een stem te geven bij besluitvorming.
© Omrop Fryslân
Bart Kingma praat ook met schrijfster en activiste Aggie van der Meer, nu 95 jaar. Zij windt zich op over de lamlendige mens, die liever urenlang in de rij staat op Schiphol, dan dat hij zich inzet voor zijn eigen omgeving.
Ze vraagt zich af hoe mensen zich laten leiden door 'het grote misverstand' dat zij niet één geheel vormen met de aarde. Een vlammend gedicht van Aggie van der Meer wordt in 'No en dan' voorgedragen door acteur Thijs Feenstra.
Bart Kingma en Aggie van der Meer © OF