KNVB-besluit zet vrouwen onder druk, al willen ze formeel bij sc Heerenveen

Jessica Roosenburg © Omrop Fryslân
Stichting sc Heerenveen Vrouwen is niet per se blij met het KNVB-besluit dat clubs bij de betaaldvoetbalorganisatie moeten horen om te mogen uitkomen in de eredivisie. Het zet de vrouwen van Heerenveen onder druk.
Het vrouwenvoetbal valt formeel niet onder sc Heerenveen, maar is een eigen stichting. "We dragen alleen dezelfde naam", legt voorzitter Jessica Roosenburg uit.
Ze is al langer in gesprek met sc Heerenveen. "Maar er komt nu wel wat druk op de ketel. We onderzoeken het, daar ben ik positief over, maar de KNVB heeft het heel urgent gemaakt."

Gekke constructie

De stichting wil al langer 'echt' bij sc Heerenveen horen. "Dat de vrouwen nog onder de amateurtak vallen is een gekke constructie. We hangen er wat tussenin. Dat we nu van amateurvoetbal naar betaald voetbal zullen gaan, is fantastisch. We zijn alleen wat minder gelukkig met de snelheid waarmee het moet."
Er is nog vooral discussie over de financiële haalbaarheid. "Bij het vrouwenvoetbal blijven de inkomsten gewoon heel erg achter. Je moet wel inkomsten genereren om bestaansrecht te hebben als organisatie. Bij de vrouwen is het vooralsnog 100 procent sponsoring, terwijl het bij de mannen ook volle stadions, shirtverkoop, opleidingsvergoeding, transfervergoeding en mediagelden zijn."
Daarom heeft de club een integratie eerder tegengehouden. Maar volgens Roosenburg is de club nu welwillend.

'Horen bij Heerenveen'

"In de basis horen we bij Heerenveen", vindt ze ook. "Het zou heel jammer zijn als het niet lukt en er geen vrouwenvoetbal in Noord-Nederland is. sc Heerenveen vrouwen is een van de oudste clubs binnen de eredivisie vrouwen, maar tegelijkertijd is het ook iets nieuws. Daar moet een investering tegenover staan."
Jessica Roosenburg
Roosenburg helpt ook iedereen uit de droom dat alles meteen gelijkgetrokken wordt als ze onder de sc Heerenveenvlag vallen. Slechts een deel van de vrouwen onder de betaaldvoetbalorganisatie krijgt ook echt betaald.
"En het is niet zo dat er dan ineens een cao is. Er moet nog van alles geregeld worden, dus we moeten ook realistisch blijven dat we nog steeds keihard moeten werken om het vrouwenvoetbal aantrekkelijk te maken."

Buigen of barsten

De komende tijd wordt spannend voor Roosenburg. "Want het is buigen of barsten. We zijn met een heel team en werkgroepen bezig om onderzoek te doen en plannen te maken. Ik ben positief gestemd, iedereen heeft de wil. Nu moet het haalbaar worden."