Toekomst Terschellinger festival Eilân onzeker door zeven rechtszaken

© Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Mag festival Eilân volgend jaar wel plaatsvinden op Terschelling? Die vraag stond dinsdag centraal in de Groninger rechtbank. De gemeente, Provinsje en eilanders bespraken liefst zeven zaken bij de rechter.
Om een festival te organiseren op Terschelling zijn drie vergunningen nodig: een natuurvergunning, een omgevingsvergunning en een evenementenvergunning. Eilân kon dit jaar niet doorgaan door die laatste. Voor het afgeven kijkt de gemeente naar de openbare orde en veiligheid. Dit jaar concludeerde Terschelling dat dat niet in orde was.

Meer stikstof

De natuurvergunning - door Provinsje Fryslân afgegeven voor vijf jaar - zorgde voor bezwaar van een groep eilanders. Onder anderen vanwege stikstof; door het festival zouden er duizenden mensen extra naar het eiland komen.
De eilanders begonnen daarnaast een zaak tegen de provincie over het stiltegebied. Voor het festival moet namelijk een ontheffing worden gegeven om meer geluid te maken. Die ontheffing is verleend voor de komende vijf jaar, maar dat is volgens de eilanders niet terecht.
© Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Ook de gemeente Terschelling moest dinsdag voor de rechter verschijnen, vanwege de omgevingsvergunning. Daarin wordt gekeken naar de gevolgen van een evenement voor milieu en omwonenden.
Volgens de omwonende was er niet voldoende gekeken naar hun belang. "Als wij hier niet de omgeving zijn, wie dan wel? En waarom is er dan nog een omgevingsvergunning?", vertelde één van de bezwaarmakers.