Bouw nieuw zwembad De Welle in Drachten kost 12 miljoen meer

Ontwerp voor het nieuwe zwembad in Drachten © Hooper Architects
De realisatie van het nieuwe zwembad De Welle in Drachten kost ongeveer 12 miljoen meer. Dat blijkt uit een technische update aan de raad van Smallingerland.
De afgelopen tijd is er onderhandeld met bouwbedrijf Dijkstra Draisma, maar de bouw valt duurder uit dan de 35 miljoen die vooraf was geschat. "De omstandigheden zijn anders", zegt wethouder Pieter van der Zwan van Smallingerland, "We wisten van tevoren dat het meer zou gaan kosten, door onder andere de tariefstijgingen in de markt. Alles wordt duurder, dus ook het bouwen van een zwembad."
Er waren maar twee bedrijven die zich hebben ingeschreven voor de aanbesteding, zegt projectleider Mark Westra van adviesbureau OLCO. "Dijkstra Draisma heeft zich als enige ingeschreven op het bouwkundige deel, dus zijn we daar mee in onderhandeling gegaan."
"Daar waren twee belangrijke voorwaarden: er mag geen wijziging komen in de opdracht en de planning moet ook blijven staan. We hebben elke week overleg gehad vanaf begin oktober." De onderhandelingen resulteren in een 'BAFO' (Best and Final Offer): een zo goed mogelijk, laatste aanbod.
Het huidige zwembad De Welle in Drachten © Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
Ondanks de extra kosten, is het accepteren van de BAFO volgens Mark Westra de beste keuze. "Het niet accepteren zou tot meer kosten leiden. Denk aan stijgende prijzen van materialen. Daarnaast zou het minimaal 1,5 jaar vertraging opleveren om het project te realiseren."
Die vertraging levert ook problemen op voor het huidige zwembad De Welle. "Want er is steeds het puur noodzakelijke onderhoud gepleegd, er komt immers een nieuw bad. Daarnaast zouden de energiekosten voor De Welle nu al een probleem kunnen zijn. Die stijgen waarschijnlijk nog meer."
Het volledig aanpassen van het plan van de bouw van De Welle zou nog meer vertraging en kosten opleveren.
Ik viel zowat van mijn stoel toen ik dat hoorde.
Yntze de Vries van de ELP over de extra kosten van 12 miljoen euro
Yntze de Vries van oppositiepartij ELP is geschrokken van de extra kosten. "Ik viel zowat van mijn stoel toen ik het hoorde. Dat is 33 procent meer dan was begroot op het project. Daarbij zijn niet eens alle risico's bekend. Dus waar we eindigen, dat weet ook nog niemand."
Op 7 februari moet de raad er een klap op geven, volgens het adviesbureau om uitstel te voorkomen. "Wij moeten nu onder tijdsdruk een besluit nemen, terwijl we echt niet weten waar we een besluit over nemen." De argumenten dat uitstel alleen maar extra kost, gaan er bij De Vries niet in.

Druk

"Als je dat zegt, dan ben je niet berekend op je taak. Dat je onder druk van de opdrachtnemer een besluit neemt dat slecht is voor onze inwoners, het is allemaal bangmakerij om ons als raad weer onder druk te zetten. We hebben wel degelijk een keuze, maar dan moeten we als raad de handen ineen slaan en dat is sowieso een probleem in de politiek."
© Hooper Architects
Volgens wethouder Van der Zwan is het logisch dat er tijdsdruk op het besluit zit. "Het is al zoveel vertraagd. De raad heeft in 2017 al de eerste schetsen en plannen besproken met elkaar. Dus als we beginnen over tijdsdruk, kan ik ook wel zeggen dat het verleden wel doorrekent naar nu. Ik ben vanaf moment 1 vanaf mijn aantreden direct transparant naar de raad geweest en heb alles neergelegd wat ze moeten weten", zegt Van der Zwan.
"De raad heeft altijd een keus en is uiteindelijk de eindbeslisser, maar elke keuze heeft ook een consequentie. En dat heet volgens mij besturen. We kunnen doorgaan, we kunnen stoppen en we kunnen ook iets anders gaan doen. In elk scenario zien wij extra kosten en dan is het aan de raad om te besluiten waar we wel of niet voor gaan."
Als de raad op 7 februari akkoord gaat met de plannen van het college, dan moet voor de kerstdagen volgend jaar het zwembad klaar zijn. Waarschijnlijk kan het dan in januari 2025 in gebruik worden genomen.