Maarten Goudzwaard lijsttrekker voor JA21 bij Statenverkiezingen

Maarten Goudzwaard © Omrop Fryslân
Maarten Goudzwaard uit Leeuwarden is op 15 maart lijsttrekker van JA21 bij de Provinciale Statenverkiezingen. De partij heeft de kandidatenlijst maandagavond bekendgemaakt.
Goudzwaard zit op dit moment in de Staten als onafhankelijk Statenlid. In 2019 pakte Forum voor Democratie met hem als lijsttrekker zes zetels bij de verkiezingen. Na onenigheid stapte Goudzwaard uit de partij en de laatste jaren zat hij als eenmansfractie in de Staten.
Ondertussen werd Goudzwaard lid van JA21. Hij stond ook voor die partij op de lijst bij de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar. Daar werd hij net niet verkozen, maar in de zomer heeft hij wel vier maanden in de Kamer gezeten. Toen verving hij Nicki Pouw-Verweij, die met kraamverlof was.
Bij JA21 Fryslân staat Bart Engberts in maart op plaats twee van de kandidatenlijst. Op drie staat Anton van der Aar, die eerder voor de VVD in de Staten zat en gemeenteraadslid was. Hij is niet de enige oud-VVD'er: ook Sietse Derks (plaats zeven) en Gert-Jaap van Ulzen (dertien) waren actief voor die partij.
JA21 is de vijftiende partij in Fryslân die haar lijsttrekker heeft bekendgemaakt.