Abe Lenstra of Lionel Messi: Foppe de Haan weet het wel: "Abe"

De Sportcast met Foppe de Haan © Omrop Fryslân
Argentinië is in de ogen van Foppe de Haan de rechtmatige winnaar van het wereldkampioenschap voetbal. De oud-voetbaltrainer heeft genoten van de finale tussen de Argentijnen en Frankrijk.
De Haan had een voorkeur voor Frankrijk zondagavond. Om twee redenen. Als eerste heeft hij minder sympathie voor de Argentijnen. "Dat heeft met 1978 en Argentinië te maken." Maar dat is het niet alleen. "Ik ben een enorme aanhanger van Mbappé."
Misschien wel het hoogtepunt van de wedstrijd beleefde De Haan aan het einde van de tweede helft. "'Wat schreeuw jij', zei mijn vrouw Geke", vertelt De Haan in de Sportcast. Hij schreeuwde het uit bij de tweede goal van Kylian Mbappé in de finale. "Dat was zo'n fantastische goal."
Met zijn 79 jaar heeft De Haan al heel wat WK-finales meegemaakt. Was dit de spectaculairste? "Die van 1996 kan ik me nog wel herinneren, met Geoff Hurst. En dat gedoe met wel een goal of niet. Maar dit was qua spektakel absolute top", zo is de clubicoon van Heerenveen duidelijk.
Duidelijk is De Haan ook als hij moet kiezen tussen Messi en Abe Lenstra. "Abe!"
Een keuze maken tussen de twee spitsen van sc Heerenveen, Amin Sarr en Sydney van Hooijdonk, is voor De Haan ook niet zo lastig. "Ik zou Sarr altijd in het punt van de aanval zetten. Hij is redelijk snel, goed in de één-op-één en hij kan een goal maken. Daarom zou ik hem in de spits zetten."
Wat moet trainer Kees van Wonderen dan met Van Hooijdonk, die nota bene clubtopscorer is? "Van Hooijdonk is bij mij geen discussie", zegt De Haan. "Die zou naast me zitten op de bank. Ik vind hem voetballend zoveel tekortkomen."
Sportverslaggevers Roelof de Vries, Andor Faber, Geert van Tuinen en Arjen de Boer praten je in de Sportcast afwisselend iedere maandag bij over al het voetbalnieuws, vaak met een interessante gast. Zo nu en dan behandelen ze ook andere onderwerpen.
De Sportcast is ook te beluisteren op Spotify, by Apple Podcasts en yn de podcast-apps. Daar zijn ook alle eerdere Sportcasts terug te luisteren.