Meer nesten strandbroeders op groene strand tussen Ballum en Hollum op Ameland

Het groene strand van Ameland © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Het aantal strandbroeders op het groene strand op Ameland is dit jaar toegenomen. Dat meldt het Natuurcentrum Ameland dat broedgevallen inventariseert voor Rijkswaterstaat.
Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor het gebied aan de Noordzee tussen Ballum en Hollum. Het natuurcentrum van Ameland heeft achttien nesten geteld van de strandplevier en zeventien van de kleine stern. Er kwam een paartje kleine plevieren tot broeden, maar daar is geen enkel kuiken uit voortgekomen.
Het aantal broedgevallen van de strandplevier wordt sinds 2017 bijgehouden. Er zijn nog nooit zoveel geweest als nu. Daar staat tegenover dat het aantal vogels dat het heeft overleefd zo'n acht stuks lager is dan vorig jaar.

Zeldzame vogels

Strandbroeders zijn over het algemeen zeldzame vogels die met name door recreatie op stranden moeite hebben om jonge vogels groot te brengen, maar ook omdat ze op plekken opgroeien op plekken die zijn blootgesteld aan de weersomstandigheden.
Op het groene strand op Ameland zijn maatregelen genomen om nesten te beschermen. Er is echter geen toezicht. Bovendien verlaten de vogels het beschermde gebied zodra de eieren zijn uitgekomen, waardoor ze toch weer kwetsbaar zijn voor menselijke activiteiten.