Aanleg rondweg van Warns na decennia officieel van start, maar het dorp blijft verdeeld

Het officiële moment voor de aanleg van de rondweg in Warns © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
De aanleg van de rondweg van Warns is vrijdag eindelijk officieel van start gegaan. Door de nieuwe rondweg wordt het verkeer uit het dorp gehaald. Toch blijven de inwoners van Warns verdeeld in hun meningen over de nieuwe weg.
"Pas op, hoor, want het is hier druk", zegt Lars van Tuin van Dorpsbelang Warns, terwijl hij in het midden van het dorp op een T-splitsing staat. Aan de linkerkant van de splitsing ligt een basisschool, waar kinderen druk op het plein spelen in de pauzes.
Het plein en de weg liggen tegen elkaar aan. "Dan zie je ook meteen dat het heel gevaarlijk kan zijn", zegt Van Tuin. "Het verkeer komt in de verte binnen rijden en gaat in een rechte lijn naar deze T-splitsing. Het verkeer kan dan naar Stavoren of naar Laaxum."
Aanleg rondweg Warns begonnen
Van Tuin stopt even met praten als er een vrachtwagen richting de splitsing komt. Die rijdt vlakbij de huizen aan de kant van de weg langs. "Ik heb om de twee jaar mijn dakgoot eraf, dus dan kun je bedenken hoe gevaarlijk het kan zijn hier."
De plannen voor de nieuwe rondweg liggen er al 30 jaar. Dat komt vooral door de verdeeldheid in het dorp. Het verkeer gaat nu nog door het centrum van het dorp, maar dat gaat straks met een boog om Warns heen. Zo komt het direct in de richting van Stavoren uit. Het verkeer hoeft dan niet meer langs de school.
De nije rûnwei fan Warns © Omrop Fryslân, Remy de Boer
Toch is het dorp verdeeld over de nieuwe rondweg. De bewoners aan de Pastorywei komen tussen twee wegen te zitten en krijgen verkeer in de achtertuin. "Wij hebben een enquête gehouden een paar jaar geleden en daarin kwam de verdeeldheid naar voren: 60 procent was voor de nieuwe weg en 40 procent tegen", zegt Van Tuin.
"De gemeente heeft goed contact onderhouden met de bewoners en zoveel mogelijk de zorgen weggehaald. We hopen dat dit voor Warns een mooie stap is en dat we nu eindelijk vooruit kunnen. Al moeten we goed om die 40 procent denken en naar hen luisteren."