Grondwater drukt wegdek A7 in Prinses Margriettunnel omhoog, situatie kan maanden duren

Distriktshaad Gijs Coenraads fan Rykswettersteat © Omrop Fryslân
Grondwater is de boosdoener op de A7 tussen Sneek en Joure, zo blijkt. Volgens Rijkswaterstaat duwt grondwater het wegdek van de A7 omhoog in de Prinses Margriettunnel.
"De tunnelbak bestaat uit meerdere delen, die noemen wij tunnelmoten. Eén zo'n deel is door de druk van het grondwater omhooggekomen. De eerste verwachting is dat de grondankers waarmee zo'n tunnelmoot op z'n plek wordt gehouden, zijn gebroken", zo legt districtshoofd Gijs Coenraads van Rijkswaterstaat uit.
Dan kan zo'n deel omhoog komen en ontstaat er schade aan het wegdek. Waarschijnlijk is een deel van de tientallen ankers gebroken, die de tunnelmoot op zijn plaats moet houden.
Grondwater drukt wegdek A7 in Prinses Margriettunnel omhoog
Het onderzoek en het opknapwerk kunnen mogelijk maanden duren, geeft Coenraads aan. "Het onderzoek alleen al is een complexe klus. We moeten ook naar alle segmenten kijken, dat gaat wel even tijd kosten." Dat hangt ook af van wat er precies wordt gevonden.
De organisatie geeft nu aan alle grondankers van de tunnel te laten controleren. "We hebben hier met een vrij unieke situatie te maken", zegt Coenraads.
De afsluiting van de A7 © Omrop Fryslân
"Het is overmacht. Sinds de bouw van de tunnel in 1976 hebben we netjes inspecties gedaan, er zijn nooit gebreken geconstateerd aan de ankers van de tunnelbak." Volgend jaar was er wel regulier onderhoud gepland.

'Complexe problematiek'

Het districtshoofd noemt het complexe problematiek. "Het allerbelangrijkste is dat we de weg veilig hebben gesteld en de bigbags aan hebben gebracht voor de tegendruk. Nu is het onderzoek van belang, echt even de juiste diagnose gestolen. En op basis daarvan een herstelplan maken."
Een vreemd gezicht: een verder lege A7, louter met talloze bigbags © Omrop Fryslân
Om ervoor te zorgen dat het asfalt en de tunnelmoot niet verder omhoog komen, zijn er 1.700 bigbags met zand geplaatst, om tegendruk te geven.

Overleg over verkeerssituatie

De A7 blijft voorlopig in beide richtingen dicht voor al het verkeer. Er staan borden en tekstkarren die omleidingen aangeven.
"We bespreken de nieuw ontstane verkeerssituatie in de regio met de gemeenten De Fryske Marren, Súdwest-Fryslân, de provincie en de politie. Samen zoeken we naar optimalisatie voor de verkeersdoorstroming en de verkeersveiligheid."