Ecomunitypark Oosterwolde opent 'biobased brug': skelet voor experimenten

De twee delen van het Ecomunitypark in Oosterwolde worden vanaf vrijdag officieel met een 'biobased' brug met elkaar verbonden. Het gaat om een tweedehands brug waar de komende jaren op geëxperimenteerd kan worden.
"Het is een fiets-wandelbrug, daar zochten wij ook naar", legt Anne Jan Zwart van Ecomunitypark Ontwikkeling uit. Die brug moest over een watertje op het park komen te liggen. Het Ecomunitypark is een duurzaam bedrijfspark, waar ook het Biosintrum gevestigd is.
Tweedehands
"We zouden eerst een brug bouwen, maar alles op het Ecomunitypark is gericht op duurzaamheid en het hergebruiken van materiaal. Dus toen kwam het besef: er zal toch ergens wel een brug zijn die niet meer wordt gebruikt?", zegt Zwart.
Anne Jan Zwart van het Ecomunitypark
Maar niet alleen vanwege de duurzaamheid: "Ook omdat we graag iemand wilden hebben die we voor experimenten kunnen gebruiken voor biobased materiaal, dus bouwmateriaal van natuurlijke oorsprong. Toen we zochten, kwamen wij via de Bruggenbank in Heerhugowaard terecht."
De Bruggenbank is een soort landelijke Marktplaats voor bruggen. Ooststellingwerf kon de brug overnemen van gemeente Heerhugowaard. Ooststellingwerf heeft meebetaald aan de brug.
Experimentenbrug
Er moeten proeven worden gedaan op de brug, zegt Zwart. "Wij gebruiken de brug als een soort skelet, waar bedrijven en studenten mee kunnen werken."
Doel is om te zien hoe bioplastics en biocomposieten, mycelium, inlands hout en ander biobased materiaal zich in de praktijk houdt. "Werkt het? Is het duurzaam? Kan het weer en wind doorstaan? Veiligheid is belangrijk, maar er is ook ruimte dat er eens iets mis kan gaan."
Vrijdag wordt de brug officieel in gebruik genomen door het aanbrengen van een eerste stuk biobased materiaal.