Oekraïense kerstdienst voor vluchtelingen in kerk van Donkerbroek

De Laurenstsjerke yn Donkerbroek © ANP
De Laurenskerk in Donkerbroek is komende zondag het decor van een kerstdienst voor Oekraïense vluchtelingen. De dienst wordt opgenomen en is daarna openbaar te bekijken.
Het idee kwam van een vrouw uit Twijzel. Ze wilde een kerstdienst aanbieden aan de Oekraïense vluchtelingen die daar worden opgevangen. Ze nam contact op met dominee Wim Beekman en zo begon het balletje te rollen.

Kerstliedjes en een kinderkoor

Beekman kwam uit bij een andere dominee, Jouke Droogsma, die veel ervaring heeft met het opvangen en de begeleiding van Oekraïners. Via zijn contacten werd er een Oekraïense voorganger gevonden die bereid was de dienst te verzorgen.
"Het wordt een vrij eenvoudige dienst me kerstversjes", legt Droogsma uit. "Verder is er een kinderkoor dat begeleid wordt door professionele zangeressen, zal er een organist meedoen en gaat er wat gebeuren met gebeden."
Normaal gesproken worden de kerstdagen bij de Oekraïense orthodoxe kerk begin januari gevierd. "In dit geval heeft de metropoliet, zeg maar de bisschop, toestemming gegeven aan de ontheemden om het feest dan maar te vieren bij het volk waar ze verblijven", zegt Beekman.

Ook op YouTube te zien

Zondag wordt de dienst in Donkerbroek opgenomen. Het is geen openbare kerkdienst waar iedereen naartoe kan. "Het gaat met name om de opname", zegt Droogsma. "Het wordt in delen opgenomen, want dat maakt het wat makkelijker om het te monteren."
Beekman vindt het een bijzonder project. "Volgens mij is dit volstrekt uniek. Ik heb het ook doorgegeven aan mijn collega's in der lande: als er Oekraïners zijn die een Oekraïens kerstfeest in Nederland mee willen vieren, ga naar die link op YouTube en dan kun je daar gewoon aan deelnemen."
Zodra de video helemaal is gemonteerd, komt hij op YouTube te staan.