Het is ijskoud, maar de watersporttoeristen vinden Fryslân geweldig in de winter

De groep Duitsers heeft een mooi zeilweekend gehad © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
Het wordt steeds populairder: zeilen in de winter. Zelfs nu er ijs op het water ligt, stappen toeristen de boot op. En sommige ondernemers spelen er de laatste jaren slim op in.
Zoals in Broek, waar bij de accommodaties de hele winter door open zeilbootjes verhuurd worden. Groot voordeel van zeilen in de winter: je hebt alle ruimte op het Friese water.
Winterzeilen wordt steeds populairder. De dronbeelden zijn van Jonas Weber
Een van de toeristen die de watersport ook kan waarderen als de temperaturen onder nul zijn, is Philipp Scholtz. Hij heeft deze reis georganiseerd omdat hij en zijn vrienden te weinig tijd hebben in de zomer. Vorig jaar waren ze voor het eerst in december in Fryslân, en dat is hen goed bevallen: "Er zijn nu geen andere boten op het water, we zijn de enigen." De groep Duitsers heeft ook mensen die het zeilen nog moeten leren. Door de rust op het water en de zachte wind is dat nu ideaal.
Grote uitdaging bij het winterzeilen is natuurlijk de temperatuur. Waar je 's zomers lekker in een korte broek en t-shirt op het dek kunt zitten, moet er in de winter meer kleren uit de kast worden gehaald. "Je moet veel laagjes hebben in je kleren, dan lukt het het best", zo denkt Scholtz. En dat de accommodatie een sauna heeft, werkt ook mee.
Ook volgend jaar kunnen ze in Broek de bedden weer klaarzetten voor deze groep. Dan zullen de Duitsers oud-en-nieuw vieren terwijl ze zeilen in een winters Fryslân.