Dwight Lodeweges: "Andries Noppert is goed genoeg voor Ajax"

De sportcast met Dwight Lodeweges © Omrop Fryslân
Oud-sc Heerenveentrainer Dwight Lodeweges ziet doelman Andries Noppert wel onder de lat staan bij regerend landskampioen Ajax. "Als je goed genoeg bent voor het Nederlands elftal, dan ben je ook goed genoeg voor Ajax", zegt hij in de Sportcast.
De club uit Amsterdam zou naar verluidt interesse in de keeper uit Joure hebben. Dat heeft natuurlijk alles te maken met Nopperts goede prestaties op het WK.
Lodeweges vindt dat de nieuwe bondscoach Ronald Koeman Noppert bij de selectie van het Nederlands elftal zou moet houden.
Koeman was al eens eerder de bondscoach van het Nederlands elftal. Lodeweges was toen zijn assistent, samen met de huidige Heerenveentrainer Kees van Wonderen. "Als assistenten ben je tijdens de wedstrijd constant aan het discussiëren over het spel. Wat te doen als het anders moet? Als de hoofdtrainer die vraag stelt, dan moeten de assistenten het antwoord snel hebben."
Lodeweges kan zich de grote teleurstelling van Oranje na de uitschakeling tegen Argentinië heel goed voorstellen. "Ik ken het gevoel. Ik heb het bij het Europees Kampioenschap ook meegemaakt. Het is een klap in je gezicht als het in één keer voorbij is. Dat is absoluut niet leuk", zegt hij.

Zes min voor Oranje

Lodeweges, die ook een verleden heeft als hoofdtrainer bij SC Cambuur, is ontevreden over hoe Nederland op het WK heeft gespeeld. Hij geeft de formatie van Louis van Gaal een zes min. "Dat is net voldoende, ja".
De scheidsrechter in het treffen met Argentinië, de Spanjaard Antonio Mateu Lahoz, komt er ook niet goed van af bij Lodeweges. "Die vond ik niet goed. Hoe kun je Messi nou geen gele kaart geven voor die handsbal? Dat klopt niet."

"Eerst het plan, dan de man"

Vanaf 1 januari 2023 heeft Lodeweges een zetel in de Raad van Commissarissen van sc Heerenveen. Die Raad houdt zich nog niet bezig met een opvolger van algemeen directeur Cees Roozemond "Wij hebben veel gesprekken gevoerd met medewerkers uit alle lagen van sc Heerenveen. Dat is goed bevallen en die gesprekken gaan we volgende week evalueren", zegt hij.
"Wij willen als Raad van Commissarissen niet ergens op de achtentwintigste verdieping zitten. Wij willen laten zien dat we betrokken zijn. Pas daarna komt het volgende: wie gaat er directeur worden? Dus: eerst het plan, dan de man."
Sportverslaggevers Roelof de Vries, Andor Faber, Geert van Tuinen en Arjen de Boer praten je in de Sportcast afwisselend alle maandagen bij over al het voetbalnieuws, vaak met een nieuwsgierige gast. Zo nu en dan behandelen ze ook andere onderwerpen.
De Sportcast is ook te beluisteren op Spotify, bij Apple Podcasts en in de podcast-apps. Daar zijn ook alle eerdere Sportcasts terug te luisteren.