Ontstaansgeschiedenis van Friese plaatsnamen onderzocht en in boek verzameld

© Omrop Fryslân
Waar komen plaatsnamen vandaan? Wie heeft die naam bedacht? Pieter Duijff deed onderzoek naar de ontstaansgeschiedenis van zo'n 430 Friese plaatsnamen en schreef een boek.
Er zijn 419 officiële plaatsnamen en met nog wat buurtschappen erbij kwam hij op 430 namen.
Door het Friesch Dagblad werd hij op het spoor gezet. "De krant vroeg mij in 2015 voor deze rubriek", vertelt Duijff, die bij de Fryske Akademy werkt. "Iedere week schreef ik een stukje over het ontstaan van een plaatsnaam. Dat heb ik zo'n acht jaar lang gedaan. Omdat er veel vraag van lezers was om het te bundelen, is er nu een boek." Het boek heet 'Der dy namma fan heten is'.
Het was niet altijd even makkelijk om het ontstaan van de naam te achterhalen. "Damwâld is makkelijk, die naam is nog maar zo'n vijftig jaar oud. De letters 'dam' vormen de naam van drie voormalige dorpen die tot één omgevormd zijn. Anderen namen, zoals Drylts, zijn lastiger omdat ze veel ouder zijn, sommigen zijn wel een paar duizend jaar oud, maar we weten niet altijd wanneer die namen voor het eerst zijn opgeschreven of wanneer die namen voor het eerst aan die plaatsen zijn gegeven."
Het boek © Bornmeer
Veel schriftelijke overlevering komt uit de tweede helft van de middeleeuwen, rond 1200-1300. "Daar weten we dan van hoe de vorm van de naam vroeger was. Taal verandert, namen veranderen ook. Op basis van historisch materiaal is te zeggen hoe de naam is ontstaan, gevormd en veranderd. Dat behandel ik in de stukjes."
Het geven van een plaatsnaam had waarschijnlijk een praktische reden. Het is niet altijd duidelijk wie de naam bedacht. "Zoiets is niet altijd opgeschreven."
Pieter Duijff
Het boek wordt vandaag aangeboden aan commissaris van de Koning Arno Brok.