Noppert na uitschakeling op WK: "We mogen trots zijn op wat we neergezet hebben"

Andries Noppert © ANP
Doelman Andries Noppert uit Joure is erg teleurgesteld na de uitschakeling van het Nederlands elftal op het WK voetbal. Nederland ging kopje onder na strafschoppen.
"Als het op deze manier moet, is het extra zuur", zegt Noppert tegen de NOS. Het Nederlands elftal leek lang kansloos. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal kwam met 0-2 achter, maar door twee doelpunten van Wout Weghorst eindigde het duel toch nog in 2-2.
Vlak voorafgaand aan de 2-2 was er een opvallend moment. Noppert zat op knieën en leek een hogere kracht aan te roepen. "Als je 2-1 achter staat en je krijgt nog zo'n kans, dan hoop je op een wonder", legt hij uit. "Dat kwam er toen, alleen konden wij het geen vervolg geven."

Loterij

Bij de strafschoppen kon Noppert geen enkele bal keren. "Vooraf kijk je allemaal penalty's terug, maar het is gewoon een loterij."
"Natuurlijk begrijp ik dat je mensen kunt beïnvloeden", gaat de Jouster verder. "Maar als je kijkt naar Messi, die wacht zo lang. Dan sta je met beide benen op de grond of je ligt in het andere hoekje. Dat is gewoon kwaliteit, petje af voor hem."

Trots en dankbaar

Het WK-avontuur zit er zo na vijf wedstrijden op voor Noppert en het Nederlands elftal. Genieten van wat hij heeft gepresteerd, kan de Jouster nog niet.
"Maar we mogen wel trots zijn op wat we met z'n allen hebben neergezet. En voor de andere keepers (Justin Bijlow en Remko Pasveer, red.) kan ik alleen maar respect hebben."
Noppert wil bondscoach Louis van Gaal bedanken. "Ik heb veel geluk gehad met deze bondscoach, hij heeft mij deze kans gegeven. Iedereen weet wel dat hij iets vreselijks heeft (Van Gaal heeft prostaatkanker) en dan probeer je het goed voor hem te doen. Als dat niet lukt, is dat extra zuur."

"Het leven gaat verder"

Dat Noppert uitkwam voor Oranje was speciaal. De keeper van sc Heerenveen had veel tegenslagen in zijn carrière. "Ik hoop dat dit het bewijs is voor mensen die weleens tegenslag hebben om in zichzelf te blijven geloven."
"Ik wil iedereen bedanken voor het vertrouwen dat ik heb gekregen, van de bondscoach, van het elftal, maar ook van heel Nederland", zegt hij.
Zoals het nu staat, zal Noppert zich over een tijdje weer melden bij zijn club Heerenveen. Op 7 januari komt hij dan mogelijk alweer in actie in de competitiewedstrijd tegen RKC Waalwijk. "Ik moet er nu nog niet aan denken, maar het leven gaat wel verder."