WK-droom Noppert en Oranje spat uiteen in strafschoppenserie tegen Argentinië

Noppert is teleurgesteld © ANP
Het WK-avontuur van doelman Andries Noppert uit Joure is voorbij. Het Nederlands elftal werd vrijdag in de kwartfinale na strafschoppen uitgeschakeld door Argentinië, nadat het na 120 minuten 2-2 stond.
Noppert stond net als bij alle wedstrijden van Nederland op dit WK in de basis.
Opstelling Nederlands elftal: Noppert; Dumfries, Timber, Van Dijk, Aké, Blind; De Roon, Gakpo, F. De Jong; Bergwijn en Depay.
Argentinië had het initiatief in de beginfase. Noppert hoefde in de eerste tien minuten nog geen redding te verrichten, maar hij liet de Oranjesupporters wel even schrikken toen hij de bal bijna in de voeten schoof van Julián Álvarez. Gelukkig voor Noppert kon de Argentijnse aanvaller er net niet bij.
Het duel speelde zich voornamelijk op het middenveld af. Het duurde dan ook tot de 33e minuut voordat Noppert iets te doen had en dan was het schot van Rodrigo de Paul ook nog een makkelijke prooi voor de Jouster.

Toch een tegengoal

Twee minuten later was het wel raak voor Argentinië. Lionel Messi zette Nahuel Molina met een knappe steekpass alleen voor Noppert. De doelman kwam de goal uit en probeerde zich nog wel breed te maken door zijn voet uit te steken, maar het hielp niet: Molina schoot de bal rustig in de hoek: 0-1.
Noppert zit verslagen op de grond, 0-1 voor Argentinië © Dijks Media
Nederland ging met een achterstand de rust in en dus moest de ploeg van bondscoach Louis van Gaal meer naar voren voetballen in de tweede helft.

Noppert kansloos bij strafschop Messi

Het leverde echter helemaal geen kansen op en toen Argentinië er weer eens uitkwam, kregen ze een strafschop. Denzel Dumfries maakte namelijk een overtreding op Marcos Acuña.
Daardoor mocht Messi vanaf elf meter aanleggen tegen Noppert. De Argentijnse topspeler schoot de bal zuiver in de hoek en liet de Jouster kansloos: 0-2.
Noppert baalt na de strafschop © ANP
In de 83e minuut kwam het Nederlands elftal via een kopbal van invaller Wout Weghorst terug in de wedstrijd.
Oranje zette daarna alles op de aanval en in de allerlaatste minuut van de extra speeltijd werd het nog 2-2. Door een slimme vrije trap van Teun Koopmeiners kreeg Weghorst een schietkans en die liet hij niet liggen.

Verlenging levert geen winnaar op

Zo was er verlenging nodig om de beslissing te brengen. De eerste helft daarvan had beter schriftelijk kunnen worden afgedaan, want beide ploegen kregen geen kansen.
In de tweede helft van de verlenging kreeg Argentinië een grote kans op de winst, maar voordat Noppert in actie hoefde te komen bij een schot van Lautaro Martínez gooide aanvoerder Virgil van Dijk zich ervoor.
Vijf minuten later moest Noppert wel optreden bij een schot van Martínez. De Jouster stompte de bal goed naar de zijkant. In de slotminuut raakte Enzo Fernández nog de paal en zo bleef het bij 2-2 en moesten strafschoppen de beslissing brengen.

Noppert kansloos

Voor Nederland misten Virgil van Dijk en Steven Berghuis de eerste twee strafschoppen, terwijl Noppert geen antwoord had op de penalty's van Messi en Leandro Paredes.
Koopmeiners scoorde wel, waarna Gonzalo Montiel Noppert de verkeerde kant op stuurde. Weghorst hield Nederland toen in de race: 2-3.
Fernández schoot naast en daarna trok Luuk de Jong de stand weer gelijk. Noppert moest de strafschop van Lautaro Martínez toen keren om Nederland in het toernooi te houden, maar dat lukte niet: 3-4.
Zo is de WK-droom van Nederland voorbij. Noppert kan terug naar huis. Argentinië mag zich opmaken voor de halve finale. Daarin is Kroatië de tegenstander.