Maritieme Academie in Harlingen krijgt nieuw gebouw, maar voorlopig nog zonder stroom

© Omrop Fryslân, Lennard Geerts
De Maritieme Academie in Harlingen krijgt er een nieuwe locatie bij. Vrijdag werd de aftrap gegeven voor de bouw van nieuwe huisvesting van de studenten. Maar of en wanneer dat gebouw stroom krijgt is nog maar de vraag.
"De oude gebouwen bestaan uit een Rijksmonument, die zijn gewoon af", vertelt directeur Arjen Mintjes van de Maritieme Academie. "Die krijgen we niet meer warm, er gaat heel veel gas doorheen."
Dus werd het tijd voor wat nieuws. Op een nieuwe plek, om de opleidingen niet in de weg te zitten. "We zijn een school, we zijn altijd open. Dus we moesten ergens anders bouwen", zegt Mintjes. Toch hoeven de studenten niet ver: de Academie kocht een terrein aan de Almenumerweg, naast de school.
Afgelopen jaren was het een parkeerterrein, vanaf schooljaar 2023 moet er gewoond worden. Maar dan moet er eerst nog stroom geregeld worden. Het elektriciteitsnet in Noordwest is krap, dus nieuwe aansluitingen duren lang. "Het lukt ons zelfs niet om een bouwaansluiting te krijgen", vertelt Mintjes. Door reststroom van de schoolgebouwen te gebruiken kan toch gebouwd worden.
Maar wanneer de school opengaat? "We krijgen een aansluiting, maar Liander kon ons niet garanderen dat we stroom krijgen", zo zegt Mintjes. Toch maakt hij zich geen zorgen. "Ik ga ervanuit dat we volgend jaar gewoon stroom geleverd krijgen. Het kan toch niet zo wezen dat we een publiek gebouw hebben met zo'n belangrijke functie, dat er geen stroom is?"