It Fryske Gea maakt oude sluis bij De Veenhoop weer zichtbaar voor publiek

Stefien Smeding van It Fryske Gea © Omrop Fryslân, Remco de Vries
De helft van de 160.000 euro die nodig is om de oude Noordpoldersluis tussen De Veenhoop en Smalle Ee weer zichtbaar te maken voor publiek, is binnen. It Fryske Gea maakte daar een plan voor en heeft goede hoop dat het nu ook echt gaat gebeuren.
In de streek is nog veel te zien uit de tijd van de turfwinning en de oude sluis uit 1826 is er een monumentaal aandenken aan. "Deze sluis is de verbinding tussen de petgaten in het veengebied hierachter en de ringvaart die aan de voorkant van de sluis ligt", zegt Stefien Smeding van It Fryske Gea bij de sluis.
"Er waren veel mensen aan het werk om het veen boven water te krijgen. Dat werd afgevoerd met pramen en schepen en die lagen hier aan in de sluis. Het ging dan verder naar het Polderhoofdkanaal en van daaruit ging het naar de stad waar het veen gestookt werd", legt Smeding uit.

Afgedamd

Eigenlijk staat het hele complex er nog, met het oude gemaal en de machinistenwoning. De sluis is allang in ongebruik, afgedamd en alleen zichtbaar als je weet dat die er ligt. Om daar wat aan te doen, heeft It Fryske Gea een plan gemaakt.
Oude sluis weer zichtbaar voor het publiek
Het provinciale Iepen Mienskipsfûns heeft deze week nog 35.000 euro toegezegd voor het plan. Het volledig opknappen van de sluis is een stuk duurder en heeft geen zin, want aan beide kanten van de sluis zijn de vaarwegen niet meer te gebruiken.
In plaats daarvan heeft It Fryske Gea het zichtbaar maken van de sluis voor ogen. "Allereerst moet de begroeiing hier weer wat weg en wij willen proberen de sluis weer open te krijgen", zegt Smeding:
"Er zit nu een dam voor. Die kan er weg en daar kunnen we een smalle peilscheiding van maken. Dan krijg je veel meer water zichtbaar in de sluis. Ook de vaart daarachter moet weer open. Die staat nu vol riet." Ook het metselwerk wordt her en der vernieuwd.
En om het helemaal af te maken, zou er ook een nieuwe brug over de ringvaart moeten komen, naar het wandelpad. Die moet in zo'n hoek komen, dat het goed opvalt hoe weids het landschap hier eigenlijk is.