Paarse vrijdag op Liudger Burgum: "Belangrijk dat iedereen zich welkom voelt"

Paarse vrijdag op CSG Liudger in Burgum © Omrop Fryslân, Lars de Leeuw
Op verschillende middelbare scholen in Fryslân is 9 december geen gewone vrijdag, maar Paarse vrijdag. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor de acceptatie van de LHBTIQ+-gemeenschap.
Eén van de scholen die aandacht geeft aan Paarse vrijdag is CSG Liudger in Burgum. Daar hangt de regenboogvlag uit en worden er lessen gegeven over het onderwerp. "Wij vinden het belangrijk dat iedereen die anders is zich welkom voelt en dat daaraan wordt gedacht", zegt Aukje Zuidema, sociaalpsychologisch medewerker op de school.
Zuidema is een vertrouwenspersoon op de school in Burgum. Als kinderen iets willen bespreken, kunnen ze bij haar langskomen. "Faalangst, problemen thuis, je niet lekker voelen in de klas, met jezelf in de war zitten."
Paarse vrijdag op Liudger Burgum
Het gaat op Paarse vrijdag ook om het plagen of pesten. Volgens belangenorganisatie COC worden LHBTIQ+-leerlingen vaker gepest dan andere kinderen.

Rowan Veltman

In het kader van Paarse vrijdag geeft Rowan Veltman een optreden op de school. Veltman behaalde met een Friese versie van Everything I Wanted van Billie Eilish de liveshows van Holland's Got Talent.
"Rowan Veltman heeft hier op school gezeten", vertelt Zuidema. "Hij wilde graag een optreden geven om hier aandacht aan te geven." Naast het optreden is er ook een Paarse markt op de school. Daar kunnen leerlingen hun nagels of haar paars laten maken.
Rowan Veltman (archief) © Piet Douma
Op die markt kwamen voornamelijk meisjes af. Jongens vinden het volgens Zuidema soms wat moeilijker om over het thema te praten. "Het speelt wel. Ik merk ook wel dat ze het er meer met elkaar over hebben. En ze voelen zich ook wel betrokken."
Zuidema hoopt dat een dag als Paarse vrijdag ervoor zorgt dat leerlingen sneller met elkaar in gesprek gaan over dit onderwerp.