Zeehondencentrum roept strandgangers op om zeehonden met rust te laten

© Shutterstock
Jonge zeehondenpups en hun moeders op Vlieland worden deze dagen ernstig verstoord door strandgangers. Dat meldt het Zeehondencentrum Pieterburen, dat een dringende oproep doet om afstand te houden van de zeehonden.
Zowel lokale zeehondenwachters als het Zeehondencentrum hebben meldingen en beeldmateriaal gekregen van strandgangers die geen afstand hielden van de pups en de moeders. In sommige gevallen kwamen mensen tot op minder dan een meter van de pups om foto's te maken.
Als mensen dichtbij komen, kan de moeder worden verjaagd. De pups zijn nog te jong om voor zichzelf te zorgen.

Voorlichting

Er wordt geregeld voorlichting gegeven over de omgang met zeehonden en er staan waarschuwingsborden op het strand. Toch helpt dat dus niet genoeg om de dieren goed te beschermen.
Juist dit is een cruciale periode voor het opgroeien van de pups. De moeder heeft zo'n drie weken om de pup van vette melk te voorzien. Daarna laat de moeder de pup alleen en heeft die veel behoefte aan rust. Daarom hebben ze juist deze maanden veel ruimte en rust nodig.
De verstoring is dit jaar erger dan voorgaande jaren, zegt het Zeehondencentrum. Met de kerstvakantie voor de deur wil het centrum daarom een dringende oproep doen om afstand te houden.

Afstand werkt

Dat rust en ruimte werkt, kan het Zeehondencentrum met een voorbeeld laten zien. Nadat een moeder in eerste instantie verstoord was, stond een pup van minder dan twee dagen oud er alleen voor. Normaal moeten moeders minstens drie dagen bij de pup blijven. Op een video, in handen van het centrum, is te zien dat de moeder uiteindelijk terugkomt op een rustig strand.