Meer opvangplaatsen voor Oekraïense vluchtelingen nodig: "Probeer het"

Jitty van der Werf © Omrop Fryslân
Het gastgezin dat zich ontfermt over vluchtelingen uit Oekraïne is door Elsevier Weekblad uitgeroepen tot Nederlander van het jaar 2022. Een van de eersten die vluchtelingen opving is melkveehouder Jitty van der Werf uit Hitzum. Ze doet het graag, zegt ze, maar er komt veel bij kijken.
"De mensen die Oekraïners opvangen, doen dat niet voor een titel. We doen dat belangeloos", zegt Van der Werf. Met haar man had ze al vrij snel besloten dat ze de deuren zouden openzetten.
"Toen de oorlog uitbrak, zagen we de beelden van de bombardementen. Dat is natuurlijk verschrikkelijk. Mijn man zei meteen dat we ze moesten helpen. Het besluit hier ruimte beschikbaar te stellen was daarom unaniem."

Ruimte en tijd

Een voordeel is dat Van der Werf de ruimte heeft op haar boerderij. "Er zijn ook mensen met minder ruimte, die toch een kamertje beschikbaar stellen. Dat is hartstikke bijzonder."
Het brengt wel drukte met zich mee, legt ze uit. "Je moet ze inschrijven bij de gemeente, werk voor ze regelen, kleding inzamelen. Van andere gastgezinnen krijg ik ook wel te horen dat ze elke week wel een hele dag bezig zijn om alles in goede banen te leiden."

'Probeer het'

Toch doen ze het met alle liefde. Het is ook nodig, zegt het Rode Kruis. Uit naam RefugeeHomeNL meldt de organisatie dat er dringend meer gastgezinnen worden gezocht.
"Ik zou zeggen: probeer het", aldus Van der Werf. "Houd er wel rekening mee dat het heel veel tijd kost. Je levert wel een stukje privacy in, maar als je dat kunt, probeer het dan."
Zelf heeft ze nog steeds Oekraïense vluchtelingen op de boerderij. "We hebben vijf recreatiewoningen en een stacaravan. Daar hebben ze hun eigen voorzieningen, daarmee hebben we ook onze privacy. En zij ook. Dat is voor beide partijen heel fijn. "