'De-escalatie' is sleutelwoord bij jaarwisseling in Noardeast-Fryslân

Kollumerzwaag op oudejaarsavond 2021 © Noordernieuws
"Zoals afgelopen keer willen we het niet weer." Met die tekst opende burgemeester Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân de raadsvergadering over de aanpak van de komende jaarwisseling. "Het moet voor iedereen een mooi feest worden. En dan doel ik ook echt op iedereen."
Vorige jaarwisseling waren er volgens het Openbaar Ministerie onveilige situaties en ongeregeldheden in vijf plekken in de gemeente: Ferwert, Anjum, Kollumerzwaag, Marrum en Burdaard. Daarbij gaat het niet alleen om oudejaarsnacht, maar ook om de nacht ervoor. Op verschillende plekken werd de ME ingezet.
De gemeente kijkt toch positief uit na de komende jaarwisseling, zegt Kramer. "We willen ook echt geen variant 0.0, we mogen met zijn allen echt wel even lekker uit de band springen, vuurwerk afsteken, feestvieren, brandje stoken in de ton."
Dat moet kunnen, vindt de burgemeester. "Maar we trekken wel een lijn als de veiligheid voor andere inwoners en hulpverleners in gevaar komt. De doorgang voor hulpdiensten is heel belangrijk als iedere seconde telt, zo simpel is het."
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân in gesprek over de jaarwisseling © Ben de Jager, RTV NOF
De gemeente en de politie willen bij problemen zo veel mogelijk de-escalerend werken. Dat is ook een expliciete opdracht die de politie meekrijgt: als er problemen zijn, moeten die in eerste instantie worden opgelost.
In tegenstelling tot vorig jaar zijn er komende jaarwisseling geen coronamaatregelen. Daardoor zijn er ook feesten georganiseerd door de hele gemeente. Tussen 18.00 uur op oudejaarsdag en 2.00 uur op nieuwjaarsdag mag er vuurwerk worden afgestoken.
Als de aanpak van de-escalatie niet werkt, dan moet de politie proberen om onveilige situaties toch te beëindigen, eventueel met behulp van de Mobiele Eenheid.
Zodra de ME er is, moet je weg zijn.
Johannes Kramer
In de dorpen waar de ME vorig jaar ingreep, was er volgens Kramer een gevoel bij de mensen dat ze niet wisten wat ze moesten doen. "Een heel aantal, vaak onschuldige mensen waren overvallen door de ME. Ik hoop nu dat het voor iedereen duidelijk is: zodra de ME er is, moet je weg zijn. Ook al heb je er niets mee te maken."

Vreugdevuren alleen op aangewezen plekken

Grotere vreugdevuren zijn alleen toegestaan als die zijn aangemeld bij de gemeente. Reitsum, Burdaard, Ferwert, Hantum en Metslawier hebben in overleg met de gemeente een veilige locatie toegewezen gekregen.
Handhaving, politie en gemeente zullen wel actie ondernemen als er op andere plekken grote vuren zijn. "In het bijzonder op de plekken waar het gevaarlijk wordt voor de inwoners en de omgeving. Ook op kruispunten worden vreugdevuren niet meer toegestaan, omdat dat de doorgang belemmert."