Watersportsector krijgt tips tegen cybercrime, dat vaak niet serieus wordt genomen

De haven in Makkum © WV Makkum
De gevolgen van cybercrime worden nog steeds onderschat. Dat zegt Erik Miedema van de Cyber Campus in Leeuwarden. De gemeentes De Fryske Marren en Súdwest-Fryslân zetten daarom een campagne op om de watersportsector te wijzen op de gevaren.
In Broek was de aftrap voor de campagne om bedrijven in de sector alert te maken op cyberveiligheid. Het project geeft bedrijven de kans een scan te doen van hun systemen.
Het gaat om de 'City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime'. De MKB Cyber Campus wil zo bedrijven duidelijk maken dat er grote gevaren zijn. "De gedachte is vaak: dat doe ik volgende week wel", legt Miedema uit. "En volgende week zeggen ze dat ze het de week erna doen. Het wordt steeds uitgesteld omdat bedrijven denken dat er niet snel iets zal gebeuren."
"Maar juist daar hebben ze het mis. Ondernemers die zijn getroffen, geven ook aan dat ze het niet serieus genoeg hebben genomen."

Schade van al snel 60.000 euro

De schade voor ondernemers is ook niet gratis, zegt Miedema. Gemiddeld gaat het al snel om ruim 60.000 euro. "Dat is een bedrag dat kleine ondernemers niet zo kunnen ophoesten. Er zijn sommigen bij die het daardoor niet overleven."
Het kan veel beter.
Wim Driessen, ondernemer in Broek, is zich nu beter bewust
Recreatieondernemer Wim Driessen van Rufus aan het Water in Broek heeft een scan laten doen. "Ik ben best wel geschrokken. Vooral omdat ik mij er zelf niet heel bewust van was. Dat kan veel beter."
Driessen weet nu wel wat hij beter moet doen: "Ja, beter back-ups maken. Als je wordt gehackt zonder back-up, ben je veel gegevens kwijt."
Daar is het brancheorganisatie HISWA-Recron ook om te doen, zegt regiomanager Jan Ybema: "De ontwikkeling van systemen gaat heel snel. Dat is ook de reden dat we de scan hebben ontwikkeld. Veel zaken, zoals reserveringssystemen, maar ook de klantsystemen zijn van groot belang voor ondernemers."
Die moeten daarom veilig blijven en regelmatig worden bijgewerkt. Ybema ziet niet alleen naar de watersportbranche: ook de landrecreatiebedrijven kunnen binnenkort gebruikmaken van de mogelijkheid voor een scan.

Wachtwoorden en back-ups

"Zelf kun je ook heel eenvoudig iets doen", zegt Miedema. "Begin met een goed wachtwoord. Dus niet 'welkom' of '2022'. Nee, een langer wachtwoord met verschillende tekens. En maak altijd back-ups. Als er iets gebeurt, dan kun je toch verder."
De start van de 'City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime', met burgemeesters Jannewietske de Vries en Fred Veenstra © Omrop Fryslân
Wie wel slachtoffer wordt van een hack, moet niet twijfelen om aangifte te doen, zegt burgemeester Jannewietske de Vries van Súdwest-Fryslân.
Haar naam werd onlangs ook gebruikt in een phishingmail. Raadsleden hadden een mail gekregen die De Vries zou hebben gestuurd met de vraag om bonnen te kopen in de Apple Store. "Het was heel slecht geschreven en niemand is erin getrapt. Maar zo zie je maar dat je goed moet opletten."