'Blije vissen' bij het Wadden Center op de Afsluitdijk zijn verdwenen

De blije vissen zijn verdwenen; alleen de bevestigingen zijn nog te zien. © Wouter van der Heij
Vijf metalen 'blije', vissen bij het Wadden Center op de Afsluitdijk bij Kornwerderzand zijn zoek. Dat meldt de Waddenvereniging. De vissen zijn het symbool van de vismigratierivier die nu door de dijk heen wordt aangelegd.
Wouter van der Heij van de Waddenvereniging denkt dat het om een nieuwjaarsstunt gaat, maar als dat niet zo is en de vissen bijvoorbeeld bij een oudijzerhandel worden aangeboden, hoopt hij dat zoiets gemeld wordt. Want hij wil ze wel terug.
Om deze beelden gaat het © Omrop Fryslân, Remco de Vries
De vismigratierivier moet ervoor zorgen dat vissen die tussen het IJsselmeer en de Waddenzee heen en weer willen zwemmen dat ook kunnen doen. In het stuk migratierivier in de Afsluitdijk zijn kortgeleden grote rotsblokken neergelegd, zodat vissen in de stroming daarachter even kunnen bijkomen. Ook al is het de bedoeling om de vissen tussen zoet en zout water in beweging te krijgen. Dat geldt niet voor de metalen exemplaren op de weg.

"Terugkeren naar hun geboortegrond"

"Blije vissen zijn migratievissen die uitstapjes maken, maar ook weer terugkeren naar hun geboortegrond", zo grapt Van der Heij. De initiatiefnemers hopen met de aanleg van de eerste vismigratierivier van de wereld ook meer mensen en instellingen te inspireren.
Maar op een nieuwjaarsploeg hebben ze echter niet gerekend. Het nieuwe jaar wordt nu afgewacht. Er is geen aangifte gedaan.