Autobrug van veerboot Harlingen-Terschelling weggetakeld voor opknapbeurt

De autobrug vanuit de lucht © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
De autobrug van de veerboot van Harlingen naar Terschelling is donderdag weggetakeld voor een opknapbeurt. De brug wordt tijdelijk vervangen.
Het opknappen van de brug is onderdeel van een groter project van renovatie en onderhoud van de veerhavens in het Waddengebied. Het moet de havens veiliger maken en de uitstraling moet verbeterd worden. Rijkswaterstaat is als eigenaar van de havens opdrachtgever van dit grote project.
Donderdag werd in Harlingen een autobrug weggetakeld, die wordt de komende tijd gerenoveerd. De vervangende brug moest er snel in, vertelt Jan Roelof Witting van Rijkswaterstaat.
"Dat was de eerste eis die we gesteld hebben aan de aannemer, de eilanden moeten altijd bereikbaar zijn", zegt Witting. "De dienstregeling is honderd procent gewaarborgd."
Autobrug veerhavens Harlingen wordt weggetakeld voor onderhoud © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Waar in Harlingen een tweede autobrug ligt, moet Rijkswaterstaat op Terschelling en Vlieland rekening houden met één brug. En dus is tempo nodig.
"We kunnen hier ervaring opdoen om de tijden te bereiken", zegt Witting. "Voor de andere plekken staat alles in de nachtelijke uren gepland."
Autobrug veerhaven Harlingen wordt weggetakeld © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Eind 2024 moeten alle bruggen klaar zijn. "Op Harlingen zijn we ongeveer een halfjaar bezig. Daarna duiken we een jaar naar Terschelling en dan komt Vlieland."
Intussen worden ook de veerhavens van Holwerd, Lauwersoog en Schiermonnikoog gerenoveerd. De Amelander haven werd drie jaar geleden al opgeknapt.