Zoektocht naar neergestort vliegtuig in Waddenzee tussen Harlingen en Texel

Een Halifax © Wikipedia Commons
Een voormalige visser van Texel heeft een portefeuille met de naam van de vlieger gekregen. Hij wil nu in contact komen met vissers die meer weten of die iets hebben opgevist.

Al bijna veertig jaar is Bram van Dijk bezig met de puzzel van een in de oorlog neergeschoten Engelse bommenwerper. De Halifax, met aan boord onder andere de Australische piloot Jim Moran, werd in februari 1944 onderschept door een Duitse jager. Hij ontplofte in de lucht.
Morans resten zijn nooit teruggevonden, en het toestel is waarschijnlijk in stukken geschoten. Van Dijk zoekt nu Harlinger vissers die kunnen helpen met het zoeken naar de wrakstukken.

Locatie wrakstukken

Van Dijk dacht altijd dat het vliegtuig in de hoek bij Zurich lag,. Hij heeft daar jaren tevergeefs gezocht. Dit voorjaar haakte een Wieringer kotter achter een wrak, ongeveer halverwege tussen Harlingen en Texel. Er kwamen enkele wrakstukken boven water en de schipper nam ze mee naar huis. Daar kwam het in de schuur te liggen.
Het bleek dat het een stuk van een vleugel van een vliegtuig was. Er zat geen motor aan het wrakstuk vast. Als dat er nog aan gezeten was dan hadden ze meteen geweten wat voor vliegtuig het is geweest. Het vliegtuig is in de lucht beschoten en ontploft. De wrakstukken liggen waarschijnlijk verspreid in de omgeving van de vleugel.
Van Dijk is sinds jaren vrijwilliger bij het lucht- en oorlogsmuseum Texel. Hij houdt zich bezig met het opzoeken van familielden van de 167 omgekomen mensen die op het eiland Texel begraven liggen. Dat zijn voor het meerendeel vliegeniers.
Op een gegeven moment kreeg Van Dijk van een collegavisser een portefeuille in handen. Er zat een kaartje in met de naam Jim Moran. Na wat speurwerk kwam hij erachter dat Moran uit West-Australië kwam.
Oud-visserman Bram van Dijk van Texel zoekt hulp bij het vinden van vliegtuigwrak
Op een vorig bezoek aan West-Australië had Van Dijk daar kennissen opgedaan. Die hebben een journalist in de arm genomen en die vond de familie van de omgekomen Moran.
Van Dijk denkt dat er meer wrakstukken van zijn vliegtuig liggen. Hij roept daarvoor nu de hulp in van collega-vissers. Mogelijk hebben ze een motor opgevist en dat zou Van Dijk veel helpen. "Het is mij heel wat waard dat ik een visserman vind uit Harlingen of ergens anders vandaan die goed bekend is in Waddenzee en die een motor of een ander wrakstuk heeft opgevist."