Leeuwarden op plek 28 op RTL-lijst zware criminaliteit in gemeenten

© RTL Nieuws
Leeuwarden staat op plek 28 van gemeenten met ondermijnende zware criminaliteit in een onderzoek van RTL Nieuws. De omroep heeft een zogenoemde 'Onderwereldkaart' gemaakt. In de top 100 staan nog twee andere Friese gemeenten: Harlingen en Smallingerland.
De onderzoekers hebben gekeken naar hoe kwetsbaar gemeenten zijn door 'criminele ondermijning'. Zo onderzochten ze bijvoorbeeld het aantal panden in het bezit van een veroordeelde, hoogrisicojongeren, wapenhandel en verdachten van een ondermijnend delict. Maar er is ook gekeken naar witwaspraktijken, drugsproductie en -handel.
Leeuwarden op plek 28 van de ranglijst ondermijnende criminaliteit
Burgemeester Buma van Leeuwarden is niet verrast door de uitkomst van deze onderwereldkaart. "Leeuwarden is de 21e gemeente van Nederland. Qua grootte is het een forse gemeente. Dus dit kaartje verbaast mij niet. Ik denk dat het belangrijker is, dat uit het kaartje weer eens blijkt dat ondermijning een heel groot probleem is."

Grote verschillen

De kaart toont grote verschillen, maar elke plek heeft te maken met het risico op ondermijning. Het geldt niet alleen voor Leeuwarden, maar voor het hele Noorden, vindt Buma. "Als ik kijk naar leegstaande panden in het buitengebied, dan hebben ook onze plattelandsgemeenten wel een opgave "
Harlingen en Smallingerland zijn de andere Friese gemeenten die bij de honderd meest kwetsbaren staan. Smallingerland op 64 en Harlingen op plek 96. De gemeente Heerlen staat in Nederland bovenaan op de onderwereldkaart van RTL Nieuws.
© RTL Nieuws