Datalek gemeente Leeuwarden: gegevens van 8.800 ondernemers op straat

Het gemeentehuis van Leeuwarden © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Van 8.800 ondernemers uit de hele provincie zijn de gegevens gelekt. Het zijn gegevens van bedrijven die de TOZO-regeling hebben aangevraagd. Leeuwarden heeft het datalek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens, de toezichthouder voor privacy. Zo'n melding is wettelijk verplicht.
De getroffen ondernemers hebben woensdag een brief gekregen. De gemeente legt in die brief uit dat er per ongeluk een ander document naar drie bedrijven is gestuurd. In dat document stonden gegevens van alle bedrijven die een aanvraag hadden gedaan voor de TOZO-regeling.
Het gaat om gegevens uit het openbare handelsregister, aangevuld met Burgerservicenummers. Met deze combinatie van gegevens kunnen criminelen identiteitsfraude plegen. De gemeente zegt dat de drie bedrijven gevraagd is om de gegevens weg te gooien. De gemeente vertrouwt erop dat de bedrijven dat gedaan hebben. Er zouden geen aanwijzingen zijn dat er misbruik van de data is gemaakt.

Heel Fryslân

Bedrijven uit heel Fryslân zijn getroffen door dit lek. Alleen bedrijven uit de gemeenten Súdwest-Fryslân en Ooststellingwerf komen niet voor in het document.
Wethouder Gijs Jacobse van de gemeente Leeuwarden laat weten het heel vervelend te vinden dat er een datalek is geweest. "We hopen datalekken in de toekomst zo veel mogelijk te voorkomen, maar waar door veel mensen hard gewerkt wordt, kunnen altijd fouten gemaakt worden."
De gemeente Leeuwarden zegt maatregelen te hebben genomen om dergelijke fouten in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen.