Zwembad Mounewetter doet crowdfunding voor duurzame toekomst

Zwembad Mounewetter ligt er nu verlaten bij © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
Door de hoge gasprijzen hebben zwembaden het zwaar. Voor sommigen is het onzeker of ze open kunnen blijven. De problemen spelen zowel bij binnenbaden als bij buitenbaden.
Bij Zwembad Mounewetter in Witmarsum waren ze al druk bezig met de energietransitie, maar nu de gasprijzen zo omhoog gaan, is dat in een stroomversnelling gekomen. Met drie warmtepompen en 250 zonnepanelen kunnen ze straks van het gas af.
Crowdfundingsactie voor zwembad Mounewetter
Deze transitie kost 5,5 ton. Na het aanvragen van subsidies is er nog 275.000 euro nodig. Daarom hebben ze een crowdfunding opgezet. Op verschillende manieren kunnen mensen geld overmaken of zelfs hun supermarktzegelboekjes inleveren.
Drie warmtepompen en 250 zonnepanelen moeten zorgen voor de energietransitie © Omrop Fryslân
Rigtsje Hooghiemstra is al 8 jaar als vrijwilliger betrokken bij het zwembad, de laatste jaren zit ze in het bestuur. Ze is blij met hoe iedereen meedenkt bij deze transitie. "De vrijwilligers hebben met onze hulp uitgezocht hoe het allemaal werkt", vertelt ze. "Alleen het installeren, kunnen we niet zelf, dat wordt gedaan door deskundigen."
Bestuurslid Rigtsje Hooghiemstra © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
Hooghiemstra hoopt dat er veel geld wordt opgehaald. "Anders gaat dat van het budget voor onderhoud af. Hoe meer geld we op kunnen halen, hoe beter dat is voor de toekomst van het zwembad."