Ziekenhuizen Drachten en Sneek schaffen gemeenschappelijke PET-CT-scanner aan tegen kanker

Twee Friese ziekenhuizen werken samen voor de aanschaf van een PET-CT-scanner. Het gaat om Nj Smellinghe in Drachten en het Antoniusziekenhuis in Sneek. Het nieuwe apparaat moet de zorg verbeteren, onder andere aan kankerpatiënten.
PET-CT-scanner © ANP
De nieuwe scanner komt in Nij Smellinghe te staan en zal naar verwachting in het voorjaar van 2024 in gebruik worden genomen. Dan staan er twee dergelijke scanapparaten in Fryslân, want ziekenhuis MCL heeft ook al één.
Behandeling met een PET-CT-scanner wordt steeds vaker ingezet, bijvoorbeeld bij kankerpatiënten. De scanner zal in de toekomst vaker worden gebruikt, omdat het aantal kankerpatiënten sterk zal toenemen.
Naar verwachting stijgt het aantal mensen met kanker in Nederland in de komende tien jaar van 800.000 naar 1,4 miljoen in 2032. De reden is dat mensen steeds ouder worden. Hoe ouder, hoe minder goed het lichaam fouten in de celdeling - de oorzaak van kanker - kan opvangen en herstellen.
De PET-CT-scanner kan de plek van de kanker en de aard van de ziekte nauwkeuriger bepalen. Dat zorgt ervoor dat de diagnose sneller en zorgvuldiger kan worden vastgesteld. Tijdens een behandeling kan ook gekeken worden of deze goed aanslaat of dat andere mogelijkheden beter zijn.