Vijf voor twaalf voor stichting Nederlandse Herdenking Joure

De herdenking in Joure © Stichting Nationale Herdenking
Het is vijf voor twaalf voor de stichting Nationale Herdenking Joure. Het geld is zo goed als op en donateurs zijn er nauwelijks. Het wordt dus heel moeilijk om voor komend jaar activiteiten te organiseren.
Op dit moment zijn er nog tien donateurs over. Die maken allemaal tien euro over. Daarnaast is er nog de club van vijftig. Dat zijn bedrijven in Joure die 50 euro overmaken. Maar dat zijn er ook minder geworden.
"De oorzaak daarvan is de coronacrisis. De winkels hadden minder om uit te geven", zegt Jan Vermaning van de stichting. "Op dit moment hebben we bijna geen geld meer en kunnen we bijna niets meer."

'Herdenken nu van groot belang'

De stichting krijgt wel geld van de gemeente, maar dat is lang niet genoeg. "We doen ook aan educatie op scholen, maar die dragen niets bij. Daar hebben ze geen potje voor. Wat wij doen, moet wel betaald worden." Het gaat dan bijvoorbeeld om een fietstocht van de groepen zeven en acht langs plekken met een oorlogsgeschiedenis in en om Joure.
Volgens Vermaning is het herdenken juist nu van groot belang. "Zeker met de oorlog in Europa en alle andere ontwikkelingen in de wereld." Hij hoopt dan ook dat meer mensen zich weer aanmelden als donateur. Anders wordt het moeilijk activiteiten te blijven organiseren.