Binnen acht maanden verrezen dertig appartementen op Zuiderschans Dokkum

© RTV NOF, Ben de Jager
In zo'n acht maanden tijd van planvorming tot een fysiek appartementencomplex: op de Dokkumer Zuiderschans is het gelukt.
"Alles is volgens planning verlopen, iedereen heeft fantastisch meegewerkt en nu zie je het eindresultaat. Daar zijn wij echt wol trots op", vertelt hoofd-ontwikkeling Egbert Zwarts van Dijkstra Draisma.
Het gebouw is volledig gasloos, maar ook demontabel. Dat betekent dat deze ook weer in delen kan worden afgevoerd naar een andere locatie, wanneer blijkt dat het gebouw maar een aantal jaren nodig is.
Vervolgens kan daar dan het opbouwproces weer plaatsvinden. "Dat zijn wel duurzame oplossingen, maar het gebouw heeft een definitief karakter. Het zou bijvoorbeeld ook wel 100 jaar kunnen blijven staan, zo is het dan ook weer."
Misschien herinnert u zich deze video nog, zo'n acht maanden geleden. Toen was de locatie nog een groot grasveld. Het is nog steeds de bedoeling dat het pand tijdelijk op deze locatie blijft staan.

Appartementen allemaal al verhuurd

De tien appartementen op de bovenste verdieping zijn inmiddels al verhuurd. "Aan mensen die allemaal uit deze regio komen, daar hebben wij echt naar gekeken", vertelt Zwarts. De onderste twintig appartementen, op de begane grond en op de eerste etage, zijn in eerste instantie bedoeld voor vluchtelingen uit Oekraïne. Dat verlicht de druk op de noodopvangcentra in de gemeente.
"De prognose is dat begin volgend jaar nog meer ruimte nodig is, dus wij zijn als gemeente erg blij met deze ruimte in dit complex", vertelt projectleider Pieter-Jan Schouwstra. "Dit biedt de mensen die nu in de grote opvanglocaties zitten, ook veel meer privacy", vult Tani-Mara Nicolai aan.
Er worden wel enkele criteria vastgesteld, zo kan een vluchteling niet alleen plaatsnemen in een appartement. "Een van de criteria is, dat gezinnen met minderjarige kinderen voorrang krijgen. Een minimum van vier personen per appartement hebben we ook vastgesteld."
De gemeente en Dijkstra Draisma zijn in overleg over de toekomst van de appartementen. Zo kan er worden afgeschaald qua opvang als vluchtelingen terug willen naar Oekraïne. Zolang de oorlog doorgaat, lijkt dat nog niet aan de orde.

Veel vragen

Dijkstra Draisma is blij dat zij dit eerste complex in Dokkum konden plaatsen. Er is zo een korte link met de fabriek die eveneens in de stad staat. "Dit smaakt zeker naar meer Wij krijgen ook steeds vragen over het project. Vanuit verschillende gemeentes, zowel dichtbij als verder weg. Ze zeggen dan: 'hé dit is mooi, kan dit ook in onze gemeente?'", besluit Zwarts.