Topdrukte verwacht bij vuurwerkhandelaren, ook al is het duurder dan normaal

Vuurwerk afsteken © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
De vuurwerkhandelaren verwachten dit jaar een grote verkoop. Na twee jaar corona waarin groot vuurwerk verboden was, hebben mensen weer zin in een feestje bij Oud en NIj, denken ze.
"Ze zijn er echt aan toe, zeker in deze donkere tijden", zegt Gerard Andringa van de vuurwerkwinkel in Grou.

Vuurwerk duurder

Waarschijnlijk zal het vuurwerk zo'n tien procent duurder zijn. En dat in deze tijd waarin mensen het al moeilijk hebben door de hoge inflatie en energieprijzen. "Toch wordt er niet op bespaard", zegt Andringa.
Vuurwerkhandelaren verwachten topdrukte
"Sommige mensen hebben het geld al jaren achteruit gelegd en kunnen niet wachten." Sinds 2019 gelden er wel nieuwe regels. Vuurpijlen en knallers zijn verboden, alleen siervuurwerk op de grond mag nog worden verkocht. "Een goede zaak, zeker als je ziet hoe pijlen soms uit de hand werden afgestoken. Veel te gevaarlijk."
Zou er wat bij zitten? © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Andringa en Edwin Cornelder van de Grouster vuurwerkwinkel hebben het druk met de voorbereidingen. Hun eigen groothandels hebben vanwege het grote aantal aanvragen al 'nee' moeten verkopen.
Gelukkig konden ze nog wel bij twee andere leveranciers terecht, zodat de vuurwerkwinkel wel kan leveren. Druk zal het worden, ook omdat sommige klanten er rekening mee houden dat het zelf afsteken van vuurwerk over een paar jaar mogelijk verboden is.
"Die denken: zolang het nog kan, willen we ervan genieten en die bestellen nu al massaal." In de bunker achter de winkel aan de Oedsmeiwei ligt intussen 1500 kilo vuurwerk klaar voor verkoop op de laatste drie dagen van dit jaar.