Vakbonden dreigen met acties bij vervoersbedrijf Arriva

Een trein van Arriva © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
De vakbonden FNV, CNV en VVMC dreigen met acties bij vervoersbedrijf Arriva. Ze zijn erg teleurgesteld in het nieuwe loonbod dat is gedaan bij de onderhandelingen voor een nieuwe CAO.
De werkgevers zijn bereid een loonsverhoging van 5 procent te geven. Dat is veel te weinig, laat FNV-onderhandelaar Edwin Kuiper RTV Noord weten.

Treinverkeer komt stil te liggen

De acties draaien waarschijnlijk uit op stakingen in het regionale treinvervoer in de provincie. Daar hebben de bonden woensdag overleg over gehad. Mogelijk zijn die deze maand al.
De vervoerders stellen in een brief aan de vakbonden voor een cao af te sluiten voor een jaar. Op 1 januari krijgen de medewerkers er 5 procent bij. Dat wordt op zo'n manier gedaan dat mensen in lagere loonschalen er het meest van profiteren.
De werkgevers zijn bereid te kijken naar een verdere loonsverhoging maar dat hangt dan wel af van afspraken over het verlagen van de werkdruk. "Dat soort van afspraken kosten ook geld", zo laten de bestuurders weten.

Veel te weinig

FNV-onderhandelaar Kuiper vindt het veel te weinig. Volgens hem is de brief niet serieus te nemen. "Het is een dikke middelvinger naar het personeel."
De onderhandelaar verwacht dat reizigers last krijgen van de acties op de noordelijke treintrajecten.. "We hadden liever goede afspraken gemaakt maar kennelijk zijn de werkgevers niet geïnteresseerd in een goede cao." Kuiper is dan ook flink verbaasd over de handelswijze van de werkgevers "Zo ga je toch niet met je personeel om? Dit doet enorm veel pijn."

CAO juist belangrijk

In een reactie aan persbureau ANP laat Arriva weten dat ze het juist belangrijk vinden dat er een nieuwe CAO komt. "We zien het gesprek daarover als juiste vervolgstappen." De vervoerder stelt dat ze niet begrijpen dat de bonden nu al acties aankondigen.