Nieuw Fries werk op minifestival Fryske Nije: "Nerveuzer dan in de Melkweg"

Boaz is aan het soundchecken voor Fryske Nije © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Stichting Liet komt donderdag met een nieuw evenement: De Fryske Nije, een avond vol muzikale en tekstuele verrassingen in Neushoorn in Leeuwarden. De opzet heeft geen wedstrijdelement zoals we van het festival Liet gewend zijn.
Met de 'Fryske Nije' wil stichting Liet jong Fries talent stimuleren, die een carrière ambiëren in de popmuziek en poëzie. De artiesten is gevraagd om een nieuw nummer te schrijven of een bestaand nummer in het Fries te vertalen.
Dit jaar hebben we de muzikanten gevraagd. Dat heeft mooie nieuwe nummers opgeleverd.
Tjallien Kalsbeek, stichting Liet
"Wat voor ons het doel is dat er ieder jaar nieuwe Friese liedjes komen", legt Tjallien Kalsbeek van de stichting uit. "Dat deden we voorgaande jaren door een competitie uit te schrijven. Dit jaar hebben we de muzikanten er rechtstreeks voor gevraagd. Dat heeft weer mooie, nieuwe nummers opgeleverd.
Het is eigenlijk een presentatie, een minifestival. "We wilden jongeren bereiken die aan het begin van de carrière staan of muzikanten die al een beetje bezig zijn, maar nog wel wat bekendheid in Friesland kunnen hebben", zegt Kalsbeek. "Jongeren schrijven zich niet zo vaak in voor Liet en in dit geval zijn het ook professionele muzikanten, dus die moet je gewoon betalen."
Fryske Nije
Een van de artiesten is Boaz en die is het niet gewend om in het Fries te zingen "Nee, dat is niet 'myn ding'. Ik zing meestal in het Engels. Maar ik hou wel van een nieuwe uitdaging en dit is wel iets wat ik een keer van mijn bucketlist wilde halen."
Hij voelt van tevoren wel wat spanning. "Ik stond afgelopen zaterdag in de Melkweg en ik ben nu zenuwachtiger om te spelen in het Fries. Maar ik heb er wel vertrouwen in dat het goed komt."
Boaz is aan het soundchecken voor Fryske Nije © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Boaz maakt country-, blues- en soulmuziek. Verder is er het Baskisch poptrio Merina Gris, en Immen is een singer-songwriter met dromerige muziek. Naast een ervaren muzikant als ZEA, de artiestennaam van Arnold de Boer uit Makkum, zal het jonge muzikale talent Rowan Veltman uit Garyp op het podium verschijnen. Die laatste kreeg onder andere landelijk bekendheid door zijn optreden in Holland's Got Talent.

Spoken word

Er staan ook drie spoken-word kunstenaars voor het publiek. Vanuit collectief 'Dichter bij Leeuwarden' hebben Gabrielle Terpstra, Crista Niklewicz en Joël Hut al eerder van zich laten horen. Zo heeft Gabrielle met een speelse mix van Fries en punk performances verzorgd op verschillende podia in Nederland en België. Maar ze is in Friesland ook bekend door haar podcast met dichter Arjen Hut voor Omrop Fryslân.
Volgend jaar is er weer gewoon een Liet met een wedstrijdelement. De winnaar gaat dan door naar LIET internationaal.