Duizend jongeren uit het noorden praten over uitsluiting en identiteit op jongerentop

Muzikant Typhoon met het NNO © Mariska de Groot
Jongeren uit Fryslân, Groningen en Drenthe spraken woensdag in Groningen over de thema's identiteit en uitsluiting. Ze werden hierbij geïnspireerd door een concert van het Noord Nederlands Orkest (NNO) en hiphopmuzikant Typhoon.
Deze jongerentop is georganiseerd door het NNO dat met behulp van klassieke muziek aandacht wil vragen voor maatschappelijke thema 's. "Muziek kan de gelaagdheid van gevoelige kwesties aan het licht brengen", zegt Marcel Mandos, artistiek leider van het NNO.
Jongeren gingen het gesprek aan over hoe je ermee omgaat als je jezelf boven een ander stelt omdat je anders naar de ander kijkt.
Jongeren praten over uitsluiting en identiteit
Het concert waarmee de jongerentop werd afgetrapt, is met de muziek van Wagner. Hij werd gezien als een geweldige componist, maar stond ook bekend als een antisemiet die zich tegen Joden ageerde. Het NNO trad op met Typhoon, die met zijn werk verzoening en respect uitdraagt.
Typhoon wil respect uitdragen © Mariska de Groot
De jongeren volgden na het concert diverse workshops om over deze onderwerpen te praten. Tryater is van plan om met de uitkomsten een muziektheaterproductie te maken die in 2024 op toer langs festivals in het noorden gaat.