'Nieuwe ambulance voor hulp aan verwarde mensen heeft geholpen'

De Rapid Responder © Omrop Fryslan
De Regionale Ambulance Voorziening Fryslân (RAV) heeft een nieuwe auto voor mensen met 'onbegrepen gedrag': de zogenoemde Rapid Responder. De wagen is zwart en 'prikkelarm'. Dat moet mensen tot rust te brengen, zo is de bedoeling.
Een Rapid Responder is een ambulance voor mensen in een crisissituatie. Ze worden gezien als 'verward', omdat ze onbegrepen gedrag vertonen. Dat kan een acute psychose zijn, agressief gedrag of grote angst.
In het verleden werd de politie erop afgestuurd, maar die kon er weinig mee. Als het heel erg was, moesten de mensen mee en als er niet meteen plek was, moesten ze zelfs even de cel in.

Vult een gat op

"Wij vullen dat gat op", zegt Hans van de Moosdijk. Hij is sociaal-psychiatrisch verpleegkundige bij de GGZ Friesland. Hij rijdt al een tijdje mee en ziet dat mensen beter geholpen kunnen worden. "In zo'n 40 procent van de gevallen kunnen we ter plaatse hulp bieden. Gewoon in de thuissituatie dus. In andere gevallen nemen we mensen mee voor een beoordeling.
Nieuwe, prikkelarme ambulance voor RAV Fryslan
De impact van de nieuwe ambulance is veel minder groot, zegt projectleider Evert Boomsma. "Hij ziet eruit als een taxi. Buurtbewoners hebben niet meteen in de gaten dat er iets aan de hand is." Van de Moosdijk: "Mensen gaan gemakkelijk mee. De drempel van zo'n bus is lager."

Minder in de cel

Met de ambulance nemen ze de agenten veel werk uit handen. "|We rijden sinds 2018. Aan het eind van dit jaar zitten we op tweeduizend ritten. Dat is vijftien tot twintig keer per week", zegt Boomsma. "De politie is veel minder vaak nodig. Want alleen deze, iets anonieme auto zorgt al voor rust en helpt mensen om niet dieper in een crisis te zakken. Ze zitten dan ook minder vaak in de politieauto en al veel minder vaak in een cel."

Behoefte groter

Fryslân is de enige provincie waar met zo'n soort ambulance gereden wordt. Andere provincies zijn er weer afgestapt. "Wij niet", zegt Boomsma. "We hebben de pilot gedraaid en die was succesvol. Dat hebben we doorgezet. We merken nu ook dat de behoefte groter wordt. Dat zegt Van de Moosdijk ook: "We worden vaker ingezet. Dat zien we hier bij de Rapid Responder, maar ook bij de GGZ-crisisdienst."